Nog duizenden Nederlanders in Spanje

Op dit moment zijn er nog duizenden Nederlanders op vakantie in Spanje. Alleen al via reisorganisaties TUI als Corendon zijn gezamenlijk nog zo’n  5.300 vakantiegangers in Spanje, meldt de NOS. De reisorganisaties gaan contact opnemen met alle reizigers, naar aanleiding van het reisadvies dat per komende nacht naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) gaat. Zij krijgen de mogelijkheid om de vakantie af te maken, of om eventueel eerder huiswaards te keren. Hiervoor worden extra vliegtuigen ingezet. Ook de ANVR meldt dat er vele duizenden Nederlanders in Spanje zitten. Velen van hen zitten op de Canarische Eilanden.

Reisadvies naar oranje

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje maandagmiddag gewijzigd van geel naar oranje, waardoor vakantiereizen naar Spanje niet langer mogelijk zal zijn. De reisorganisaties zullen geplande reizen gaan annuleren. Verwacht wordt dat iedereen binnen een week weer in Nederland zal zijn. De schoolvakanties zijn immers voor de meeste mensen weer bijna voorbij. Juist het aankomende weekend gaan veel mensen weer naar huis.

Al langer zorgen over Spanje

Er zijn al langer zorgen over de situatie in Spanje. Het reisadvies werd onlangs al aangescherpt voor een aantal provincies en autonome regio’s, waaronder Cataluña, Madrid en delen van Castilla y Léon en Andalucía. Ook voor de Balearen, met populaire bestemmingen als Mallorca en Ibiza gold al sinds 16 augustus code oranje. Het aantal besmettingen loopt hard op. Maandag telde het land al 405.000 besmettingen. Alleen al in de regio Madrid zijn sinds afgelopen vrijdag 20.000 besmettingen geteld. In de Spaanse media berichtte men over samenkomsten van grote groepen bij feestjes. Het zijn ook steeds vaker jongeren die ziek worden, zo meldt het Spaanse ministerie van gezondheid. Er zijn dan ook drastische maatregelen nodig om het tij te keren, zegt de Spaanse krant El País. In het zwaargetroffen land zijn 28.872 aan Covid-19 overleden.