Alles over Spanje

Alles over Spanje

Spanje, zonder twijfel één van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. De meeste strijken neer aan de Costa’s, maar steden als Barcelona, Madrid en Valencia zijn ook populair voor een weekendje weg.

Geografie

Met een oppervlakte van 505.955 vierkante kilometer tevens één van de grootste landen van Europa. Het land bestaat daarnaast uit de eilandengroep Balearen, de Canarische Eilanden en de autonome steden Ceuta en Melilla in Noord-Afrika. Het landschap van Spanje is zeer afwisselend met diverse grote bergketens, zoals de Pyreneeën in het noorden. In het zuiden van Andalusië ligt de Beltische Cordillera met de Sierra Nevada. In het binnenland liggen verder nog het Castiliaans scheidingsgebergte, het Cantabrisch gebergte en het Iberisch randgebergte.

De taal in Spanje

In heel Spanje wordt Spaans gesproken. In het centrale deel van het land is dat Castilliaans Spaans. Maar er zijn ook diverse regio’s waar men een eigen taal heeft. In Catalonië en ook in het Franse deel, is dat het Catalaans. Het is in deze autonome regio ook feitelijk de belangrijkste taal. In Baskenland is Baskisch de voertaal, net als in Frans Baskenland. Er zijn ook nog andere regio’s met een eigen taal. In Galicië is dat het Galicisch. En nog minder bekend is het Valenciaans in de regio Valencia.