Grensdocumenten

Spanje is lid van de Europese Unie. Nederlanders kunnen zich vrij in Spanje vestigen en er gelden geen beperkingen voor wat betreft de verblijfsduur. Verder zijn de volgende voorwaarden van toepassing voor Spanje. Voor alle landen binnen de Europese Unie is het echter verplicht om te beschikken over:

– een geldig paspoort, of

– een geldige Europese identiteitskaart.

Auto’s

Nederlandse autopapieren, internationale motorrijtuigen-verzekeringskaart (groene kaart), Nederlands rijbewijs.

Honden, katten en andere huisdieren

Gezondheidsverklaring (niet ouder dan 10 dagen) en bewijs van inenting tegen hondsdolheid (minimaal 1 maand en maximaal 1 jaar oud). Informeer eerst of huisdieren in uw hotel, camping of appartementencomplex toegelaten worden. In het Spaanse openbaar vervoer, soms ook in de taxi, worden ze geweigerd. Binnen de bebouwde kom moet u uw hond aanlijnen. Bij het vervoer van een hond in een auto is de bestuurder verplicht voldoende vrijheid van beweging te behouden om zowel zijn eigen veiligheid als die van de inzittenden te waarborgen. Hij dient de dieren zodanig gescheiden te houden dat zij geen gevaar opleveren (bijv. d.m.v. een scherm of het vastzetten van de hond).

Boten (voor recreatiedoeleinden)

De Nederlandse regels voor het Vaarbewijs (d.d. 1 april 1992) zijn ook in Spanje van toepassing. In Nederland is een Vaarbewijs verplicht voor schepen die 15 meter of langer zijn en voor motorboten die korter zijn dan 15 meter, maar sneller kunnen varen dan 20 km/uur.

In verband met eventuele taalproblemen en/of misverstanden is het zeker aan te raden in het bezit te zijn van het ICC (Internationaal Certificaat van Competentie) van de ANWB, waarin wordt uitgelegd hoe de Nederlandse regels luiden. Het ICC is ook aan te bevelen voor boten anders dan de hierboven genoemde.

Verder dient u in het bezit te zijn van het eigendoms- of registratiebewijs. Mocht u hierover niet beschikken, doordat in Nederland voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht bestaat, dan kunt u ook volstaan met het ICP (Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen).

Voor kano’s, roeiboten en zeilplanken kunt u volstaan met het meenemen van de aankooppapieren of, indien u deze niet heeft, dan een ICP.

Voor bezitters van snelle motorboten is het internationaal vaarbewijs van de Nederlandse Waterski Bond zeker aan te raden. Dit geldt ook voor jetski’s, welke geregistreerd dienen te zijn en waarvoor een vaarbewijs verplicht is.

De tijdelijke vaarvergunning is te verkrijgen bij de ‘Comandancia de la Marina’ ter plaatse. Deze vergunning wordt verleend als u kunt aantonen dat de boot uw eigendom is, bijvoorbeeld met een ICP of Vlaggebrief.

Invoerbepalingen

Geld: Euro’s en overige valuta mogen tot een tegenwaarde van 1 miljoen pesetas vrij ingevoerd worden. Hogere waarden dienen te worden aangegeven (zie tevens uitvoerbepalingen).

Uitvoerbepalingen

Geld: Euros en/of overige valuta mogen tot een tegenwaarde van 6.000 euro’s vrij uitgevoerd worden. Hogere waarden eveneens, mits aangegeven bij binnenkomst.