Costa Brava

In Noordoost Spanje, net na de Franse grens, begint de Costa Brava, de woeste kust. De naam zegt het al: de kust is ruig, wild en zeer onstuimig. Prachtige zandstranden worden afgewisseld met stijle rotswanden. De Costa Brava loopt naar het zuiden door tot net ten zuiden van Blanes, waar de kust duidelijk minder ruig wordt en de naam wijzigt naar Costa del Maresme. De noordelijk gelegen stranden zijn bedekt met een fijne kiezelsoort. Meer naar het zuiden is deze kiezelsoort steeds meer vermengd met grof, donkergeel zand.

De stranden van de Costa Brava lopen bovendien vrij stijl in zee, waardoor het al snel diep wordt.De kust is een waar paradijs voor iedereen die van watersport houdt. In diverse badplaatsen worden surfplanken en zeilboten verhuurd. Verder kun je voor een niet al te groot bedrag waterski√ęn, duiken of zelfs parasailen. De betere hotels en campings beschikken over eigen tennisbanen.Al jaren lang is de Costa Brava gedurende de zomermaanden een zeer populaire vakantiebestemming. Vandaar dat er in de loop der jaren enorme hotels en appartementen werden gebouwd. Kleine vissersstadjes veranderden in grote badplaatsen vol met toeristen. Spanje is dan ook voor een deel afhankelijk van het massatoerisme.Om ook de jongeren naar Spanje te krijgen werden er op grote schaal uitgaansgelegenheden gebouwd.

Vandaag de dag vindt je nergens ter wereld zoveel discotheken, caf√©s, hotels etc. als aan de Costa Brava. Het beste voorbeeld van dit alles is Lloret de Mar. Als je ervan houdt om op vakantie in een soort van Nederlandse enclave in Spanje terecht te komen, dan moet je zeker naar deze badplaats gaan. In met name Lloret zijn veel Nederlandse restaurantjes en barretjes te vinden, evenals de Hollandse friettenten.Spanje heeft een Middellandse zee klimaat. In de zomermaanden ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond 28 graden. Er zijn dagen dat het koeler is, maar vaker nog stijgt de temperatuur naar 30 tot 34 graden. De zon schijnt in juli en augustus gemiddeld zo’n 10 uur, en afgezien van een enkele onweersbui is het er dan droog. Airconditioning hebben de meeste hotels, aangezien het ook ’s nachts boven de 20 graden blijft. Het zeewater heeft in de periode van juli tot en met september een temperatuur van ongeveer 23 graden.