L’Escala

L’Escala is vandaag de dag nog steeds een belangrijke visserplaats. Het stadje telt ongeveer 4000 inwoners en ligt aan het zuidelijk gedeelte van de Golf de Roses. Toen ik in 1994 L’Escala bezocht, ontdekte ik dat in tegenstelling tot vrijwel alle andere badplaatsen aan de Costa Brava, de gebouwen in L’Escala niet witgewassen zijn, waardoor de zee de gebouwen minder aantast.

Het aantal toeristen dat L’Escala bezoekt is de laatste jaren geleidelijk iets toegenomen, maar over het algemeen is er hier, in tegenstelling tot de meeste andere badplaatsen nog weinig van te merken. Grote hotel- en appartementcomplexen zie je hier nog niet zoveel, waardoor het stadje nog steeds door het leven gaat als een gezellig vissersstadje met een eigen atmosfeer.

Het strand van L’Escala is helaas niet zo mooi als elders aan de Costa Brava. Er zijn, net buiten L’Escala betere stranden te vinden, zoals vlak bij Empuries en verder richting Cala Clota en Cala Montg√≥, niet ver van L’Estartit. Zeer de moeite waard is verder het heuvelachtige achterland bij L’Escala. Voor wat betreft het uitgaansleven: L’Escala telt momenteel 6 discotheken en verder de nodige restaurantjes en kroegen, maar echt bruisend is het er (nog) niet.