Hoge Covid-19 concentraties in rioolwater Madrid

In het rioolwater van de Spaanse hoofdstad Madrid zijn de afgelopen dagen hoge Covid-19 concentraties waargenomen. Volgens de Spaanse krant El Mundo en El País gaat het om 28 delen van de stad waar de verhoogde concentraties zijn vastgesteld in het rioolwater.

580 nieuwe uitbraken

Ondertussen neemt het aantal nieuwe besmettingen van Covid-19 in Spanje ook weer gestaag toe. Inmiddels zijn er in heel Spanje 580 uitbraken bekend met in totaal 6.900 besmettingen. Van een uitbraak is sprake als er een groep van 3 of meer personen zijn besmet die aan elkaar gelinkt zijn.

22 doden door Covid-19

Het dodental als gevolg van Covid-19 is in Spanje de afgelopen week met 22 gestegen. Tot nu toe zijn in heel het land 127.815 mensen in het ziekenhuis behandeld voor Covid-19. Op dit moment liggen er nog 2.647 mensen in Spaanse ziekenhuizen, waarvan 292 op de Intensive Care. In de autonome regio Aragón zijn op dit moment veruit de meeste uitbraken van heel Europa, maar het aantal besmettingen in die regio lijkt af te vlakken. Wat verder opvalt is dat de leeftijd van de besmette personen steeds lager wordt. De gemiddelde leeftijd van mensen die met Covid-19 besmet zijn ligt in Spanje op dit moment op gemiddeld iets onder de 40 jaar.

Beter zicht op infecties

Volgens het Spaanse Ministerie is er nu wel een beter zicht op de situatie dan tijdens de piek van het virus. Nu wordt 60 tot 70% vroegtijdig op gespoord. Ten tijde van de eerste piek lag dat percentage rond de 10 procent. Daarmee is de situatie niet te vergelijken met de situatie van eerder dit jaar. Wel is er nog een verschil in hoeveelheid testen. In Baskenland wordt nu 81 procent van de gevallen ontdekt door testen. In Madrid ligt dat percentage op dit moment rond de 15 procent, zo blijkt. Het Ministerie gaat samen met de gezondheidsinstanties bekijken wat de reden van het grote verschil hierin is.

Geef een reactie