Lanzarote

Het eiland Lanzarote is het meest noordoostelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden en heeft een oppervlakte van 795 vierkante kilometer. Het eiland wordt ook wel ‘Isla del Fuego’ genoemd, dat letterlijk vertaald ‘Vuureiland’ betekent. Op zichzelf is dat niet zo’n vreemde naam, als je bedenkt dat er zich op dit eiland zo’n 300 vulkanen bevinden. Het eiland staat ook wel bekend als de ‘zwarte parel’. Het grootste deel van dit eiland ligt namelijk bezaaid met gestolde lava in zwart, roze en paars, maar ook in okertinten.

Lanzarote is het op drie na grootste eiland van de Canarische archipel. Het eiland is 62 kilometer lang en ongeveer 20 kilometer breed en ligt ongeveer 115 kilometer van de kust van Marokko. Daarmee is het tevens het meest oostelijk gelegen eiland. Onder Lanzarote vallen overigens ook de eilandjes La Graciosa, Roque del Oeste, Rogue del Este, Alegranza en Montaña Clara. Als je de oppervlaktes van deze eilandjes meeneemt in het totale oppervlak van Lanzarote, dan het eiland een totale oppervlakte van 794 vierkante meter. La Graciosa is hiervan het enige bewoonde eilandje en ligt slechts 50 meter van Lanzarote verwijderd.

Arrecife, hoofdstad van Lanzarote

De hoofdstad van het eiland is Arrecife. De stad heeft in totaal ongeveer 58.500 inwoners en ligt aan de oostkant van het Lanzarote. Sinds 1852 is het de hoofdstad. Daarvoor was Teguise de hoofdplaats. Nabij Arrecife ligt ook de luchthaven en de in- en export verloopt via de haven.

De belangrijkste badplaatsen van Lanzarote zijn Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise.

Nationaal park Timanfaya

Wanneer je een bezoek aan het eiland brengt, dan mag een bezoek aan het nationaal park Timanfaya zeker niet ontbreken. Dit nationale park bestaat uit vulkaankraters en lavavelden. Het is een soort maanlandschap wat je te zien krijgt. Erg indrukwekkend. Deze lavavelden dateren uit de meest recente vulkaanuitbarstingen van de periode 1730 tot 1736 en 1824. Onderdeel van een excursie is een bezoek aan een plek bovenop een ‘magmakamer’. Hier kun je ervaren hoe heet de grond is op slechts 10 centimeter diepte. Gesteente van 10 centimeter diep kan niet worden vastgepakt en als je een emmer water in een gat gooit, wordt dit vervolgens met grote kracht als stoom omhoog gespoten als een soort geiser. Een ander voorbeeld is een grote steel, waar een stuk stro aan gehangen wordt. Dit wordt vervolgens tegen het hete gesteente gehouden, waarna het vrijwel onmiddellijk vlam vat. Zeer indrukwekkend.