Mérida

De stad Mérida werd gebouwd op de overblijfselen het Romeinse Augusta Emerita, welke in het jaar 26 voor onze jaartelling werd opgericht en diende als nederzetting voor soldaten. Het was verder de hoofdstad van de Romeinse provincie Lusitania. Bijna overal in de stad vind je een grote verscheidenheid aan monumentale panden. Je zou kunnen zeggen dat Mérida gewoon één groot monument is.

Hoogtepunt van een bezoek aan Mérida vormt zondermeer de prachtige overblijfselen van het Romeinse theater. Het is een volledig openluchttheater welke plaats biedt aan ongeveer 6.000 mensen. Ze werd in het jaar 16 voor Christus gebouwd in opdracht van de Emperor Agrippa.

Vlakbij het theater ligt het ampfitheater en ook het Nationaal Museum van Romeinse kunst. Dit museum werd gebouwd door Rafael Moneo en is één van de meest indrukwekkende musea op dit gebied in de wereld. Verder vind je in de stad een Archeologisch Museum. Deze is ondergebracht in de Eglesia de Santa Clara. Je vind hier ook veel voorwerpen uit de visogotische periode.

Andere Romeinse bouwwerken in de stad zijn de prachtige aquaducten van Los Milagros en San Lázaro, de diverse bruggen over de Guadiana en Albarregas, met als hoogtepunt natuurlijk de Puente Romano. Verder vind je in Mérida ook een prachtig Parador, welke Vía de la Plata heet. En ook een bezoek aan het Alcazaba mag niet ontbreken als u een bezoek brengt aan Mérida.