A Coruña

A Coruña is een stad met een sterke persoonlijkheid met gelijkwaardige kenmerken, zoals de haven, het stadsbeeld met het historische centrum en het krijgshaftige en letterkundige verleden. De stad is gedeeltelijk gelegen op een schiereiland. Als je een bezoek brengt aan A Coruña, kun je de auto het beste buiten het centrum achterlaten, bijvoorbeeld in de Dársena. Dit is een straatje vol met gevels waar de balkons zijn afgesloten met glas, iets wat kenmerkend is voor deze stad. Hier ligt ook de prachtige tuin van San Carlos. Meteen achter de Dársena liggen de Puerta Real en het Plaza de María Pita.

De eerste monumentale gebouwen die je tegenkomt op deze route, zijn het stadhuis, die dateerd van begin deze eeuw, en de Iglesia de San Jorge die gebouwd werd in de 18e eeuw. Verderop staat de parochiekerk Santiago. Dit is een Romaanse kapel, die duidelijk onder de Compostelaanse invloed staat.

Net buiten het oude centrum van de stad, staat het kasteel van San AntĂłn en de Torre de HĂ©rcules. Het kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw, ter verdediging van de haven. Vroeger lag de haven op een eilandje voor de kust. Pas later werd er een schiereiland van gemaakt en nog weer later werd de stad tot op dit schiereiland uitgebreid. In het kasteel is tegenwoordig een Archeologisch museum gevestigd.

De Torre de Hércules staat al sinds het begin van de Romeinse overheersing op één van de uiteinden van het schiereiland. Hoewel de oorsprong van de toren omgeven is met min of meer aannemelijke legenden die de bouw toeschrijven aan de Keltische aanvoerder Breogán, behoort deze zeker tot de beste monumenten uit het klassieke deel van Spanje.