El Hierro

Het kleinste en meest westelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden is El Hierro. Dit eiland heeft een omtrek van zo’n 278 vierkante meter en wordt vaak ‘La isla chiquita’ ofwel het Kleine Eiland genoemd. Erg toeristisch is dit eiland niet en dat komt voornamelijk, omdat er totaal geen stranden op dit eiland te vinden zijn. Verder wonen er op El Hierro ongeveer 8.000 mensen, waarvan de meeste woonachtig zijn in de hoofdstad Valverde.

Het landschap

Het vulkanische eiland kreeg zijn huidige vorm zo’n 50.000 jaar geleden, toen een zware aardbeving plaatsvond, waarbij het noordelijke deel voor ongeveer √©√©nderde deel afbrak en in de oceaan verdween. Ondanks de geringe oppervlakte is er een aantal verschillende landschappen te vinden op El Hierro. Het binnenland kent bergtoppen tot wel 1.500 meter hoogte, er zijn grote rotsformaties die vanuit zee tot zo’n 1.000 meter omhoog gaan, wat het eiland absoluut tot iets bijzonders maakt. Vrijwel de hele kust is ruig te noemen. De hoogste berg op El Hierro is de Malpaso met zijn 1.501 meter. Andere bergtoppen zijn de Mercader van 1.252 meter en de Ventejea van 1.216 meter. Op het eiland zijn een aantal punten waar je een schitterend uitzicht over het eiland hebt. Dit zijn onder andere de Mirador de Jinama (1.250 meter) en de Mirador de las Playas (1.070 meter). Op El Hierro zijn ook verreweg de meeste vulkanen van de hele Canarische archipel. Dit zijn er zo’n 500. De laatste vulkaanuitbarsting die op het eiland plaatsvond, was ruim 200 jaar geleden.

Het klimaat

Op El Hierro heerst een vrij droog klimaat, maar door de noordoostpassaat is er toch vrijwel continu sprake van een vochtige atmosfeer. Er is vrijwel continu wind aanwezig, waardoor de temperatuur gemiddeld tussen 19 en 24 graden ligt. Aan de noordkant van het eiland hangt regelmatig bewolking tegen de stijle rotswanden, waardoor de zon hier vaak verstek laat gaan. De mist wordt door de passaatwind vaak naar de hoogvlakte in het binnenland ‘geduwd’, waardoor men hier vaak in de mist zit. Net als bij de meeste andere eilanden is het zuidelijke deel het meest zonnige deel. In het plaatsje La Restinga schijnt de zon ieder jaar zo’n 300 dagen.