Fuerteventura

Fuerteventura is van alle eilanden het eiland met de oudste geschiedenis en de mooiste en langste zandstranden. Het eiland ligt bovendien het dichtste bij het Afrikaanse continent. De hoofdstad van Fuerteventura is Puerto Rosario. Het eiland heeft intotaal zo’n 340 kilometer aan kust, waarvan het overgrote deel uit prachtige, witte zandstranden bestaat.

Bij het denken aan de Canarische Eilanden denkt met meestal aan het massatoerisme. Op Fuerteventura is het toch allemaal net even anders, en lijkt die gedachte dan ook al snel een vooroordeel. De stranden zien er vaak nog ongerept uit, van hoge flatgebouwen langs de kust is nog vrijwel geen sprake en de oude vissersdorpjes stralen nog altijd een eigen identiteit uit, en dat terwijl op enkele tientallen kilometers afstand, op de andere eilanden, het massatoerisme hoogtij viert. Als u voor de rust op vakantie gaat, dan is Fuerteventura wellicht een perfecte vakantiebestemming. Het eiland is overigens zeer goed vanaf Nederland te bereiken met het vliegtuig. Transavia vliegt wekelijks een aantal keren rechtstreeks vanaf Schiphol naar de luchthaven van Fuerteventura, gelegen bij de hoofdstad Puerto Rosario. De luchthaven is overigens nog steeds voor een deel in aanbouw.

Natuurlijk zijn er op dit eiland wel wat hotels te vinden, maar echt veel zijn het er niet. Op zich wel raar, als je bedenkt dat Fuerteventura qua grootte het tweede eiland van de Canarische Eilanden is. Het eiland is zo’n 1.700 vierkante kilometer groot, en is met z’n 20.000 inwoners zeer dunbevolkt. De meeste inwoners leven hier van de visserij. Wat verder opvalt zijn de leuke molentjes die je op het eiland tegenkomt.

In het noorden ligt een heel groot natuurgebied. De zuidkust is wat meer toeristisch en hier vinden we dan ook een aantal badplaatsen, zoals het moderne Playa Jandia. Hier staan een aantal omvangrijke hotel- en appartementenflats. Verder zijn hier, net als overal in de toeristencentra in heel Spanje, een groot aantal souvenirswinkeltjes en een handje vol uitgaansgelegenheden te vinden. Ook kan je op het eiland prima terrecht voor het huren van bijvoorbeeld surfplanken, zeilboten, motorboten, scooters, auto’s, jeeps, motoren, scooters, brommers, fietsen en duikpakken. In de rij staan voor een attractie is er op Fuerteventura beslist niet bij. Het is er heerlijk rustig, het toerisme speelt hier maar een bescheiden rol en dat is iets waar de inwoners van het eiland erg trots op zijn, want daardoor heeft het eiland tot op dit moment in tegenstelling tot de andere eilanden haar eigen identiteit prima weten te behouden.