Albacete

De provincie Albacete vormde vroeger een eenheid met Murcia. Met het ontstaan van de autonome regio Castilla la Mancha in 1983 veranderde dit. Albacete was immers meer een onderdeel van de Meseta del sur, dan van de kustregio. Verder is de provincie de langstbewoonde van Spanje. Er zijn aanwijzingen dat hier al zo’n 3.000 tot 4.000 jaar geleden Iberi√ęrs leefden. De stad Albacete is sinds 1833 de provinciehoofdstad en tegenwoordig is de stad ook de grootste stad van de autonome regio Castilla la Mancha. Albacete telt op dit moment zo’n 135.000 inwoners. Het is een soort metropool midden in een afgelegen gebied. De dichtstbijzijnde stad is namelijk Murcia, 150 kilometer verderop. Albacete is vooral een administratief en commercieel centrum, vooral van de land- en tuinbouwsector. Verder is de stad belangrijk als het gaat om de productie van messen en aanverwante producten.

De belangrijkste straat van de stad begint bij het station en eindigt bij het Parque Abelardo. Na de Paseo de la Estación, die een moderne flatwijk doorkruist, gaat de straat over in de Paseo de la Libertad, zondermeer de meest elegante straat van de stad. Hier ligt ook de Diputación, het gebouw van de Provinciale staten. Het is een hypermodern pand. Maar dat geldt eigenlijk voor dit hele gedeelte van de stad, want je vindt hier veel architectuur uit de 20e eeuw. In het parque Albelardo Sanchez ligt het museum, dat in 1968 werd geopend. Het grootste deel van de collectie die hier te bezichtigen is, is afkomstig van opgravingen. Er zijn een aantal zeer unieke archeologische vondsten te bezichtigen. De toegangsprijs bedraagt op dit moment 300 Ptas.

Verderop ligt de Calle Mayor, de autovrije winkelstraat van Albacete. Ter hoogte van het Casas de Carbot over in het hoofdplein van de stad, de Plaza Virgen de Los Llanos. Hier staat ook de kathedraal van de stad, die zeker niet als mooiste van Spanje gezien kan worden, en het stadhuis, die dateerd uit de tijd van Franco.Eén van de weinige herinneringen aan het oude Albacete vind je bij de Calle Rosario. Hier staat het 16e eeuwse Posada. Tegenwoordig is hier de Oficina de Tourisme gevestigd. Daarnaast ligt het Plaza de La Mancha, een soort moderne versie van het traditionele Spaanse Plaza Mayor.