Algemeen

Spanje is in zonder enige twijfel één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Jaarlijks wordt het land door meer dan 40 miljoen menen bezocht. Spanje behoort daarmee zelfs wereldwijd tot één van de meest bezochte landen. Spanje heeft een oppervlakte van 505.955 vierkante kilometer. Dit is inclusief de Balearen, Canarische Eilanden en de steden Ceuta en Mililla, de enclaves in Noord-Afrika.

In heel Spanje wordt Spaans gesproken. In het midden van Spanje, in Castilla la Mancha, Castilla y Léon en regio Madrid wordt echt Castilliaans Spaans gesproken, ofwel het échte, mooie Spaans. Er zijn echter verspreid over Spanje nogal wat gebieden waar buiten Spaans nog een andere taal wordt gesproken. Zo wordt in Cataluña (Catalonië) Catalaans gesproken. Het is in deze autonome regio ook feitelijk de belangrijkste taal. Datzelfde geldt voor País Vasco (Baskenland), waar mijn Baskisch als belangrijkste taal ziet. Ook op scholen is de eigen taal de belangrijkste, gevolgd door het Spaans. Deze beide talen worden overigens ook in een deel van Frankrijk gesproken. Basikisch in Frans Baskenland en Catalaans in het meest zuidoostelijke deel van Frankrijk tot de Spaanse grens.

In de autonome regio Galicië wordt naast Spaans ook Galicisch gesproken en in de autonome regio Comunidad Valenciana (Valenciaanse gemeenschap) wordt Valenciaans gesproken. Deze laatste taal lijkt veel op Catalaans.

Lees verder