Ronda

De stad Ronda is niet zozeer bekend vanwege z’n gebouwen, maar meer vanwege de bijzondere ligging in de bergen, ongeveer 120 kilometer van Málaga. Een diep, steil ravijn van 160 meter diep en 90 meter breed, de Tajo geheten, niet te verwarren met de Rio Tajo bij Toledo, scheidt de oude Moorse binnenstad van de nieuwe Christelijke stad. Aan de rand van de loodrechte afgrond hangen de huizen als zwaluwnesten. Niet voor niets worden dit hangende huizen genoemd, ofwel Casas Colgadas.

Ronda kan zondermeer worden gezien als één van de mooiste witte dorpen in Andalusië. Ronda heeft een zeer lange, rijke geschiedenis. De oorsprong ervan gaat volgens de geschiedenisboeken terug tot de Kelten die hier een Nederzetting hadden en de plaats Arunda noemden. Later werd deze ingenomen door de Romeinen. In de 8ste eeuw werd Ronda door de Moren ingenomen en werd het weldra één van de belangrijkste Moorse steden. Het verleden heeft hier zijn sporen duidelijk nagelaten en de Moorse invloeden zijn dan ook duidelijk terug te vinden in de bouwstijlen. De Tajo wordt overspannen door drie bruggen, waarvan de Puente Nuevo toch verreweg de mooiste is. Het uitzicht vanaf deze brug is werkelijk adembenemend.

Ronda is verder bekend om z’n stierengevechten. De stad is eigenlijk de bakermat van deze oeroude Spaanse traditie. Vandaar dat je hier ook de oudste en mooiste stierenvechtarena van Spanje vindt. De arena heeft een doorsnede van 66 meter. Dit is tevens één van de weinige bezienswaardigheden van de nieuwe stad. De arena stamt van 1784. Hier vocht de stamvader van alle torero’s, Pedro Romero, die van 1754 tot 1839 leefde. De arena werd gebouwd naar het ontwerp van een Romeins amfitheater en was het voorbeeld voor alle arena’s in Spanje.

De elegante binnenruimte wordt omsloten door rondboogarcades op smalle classicistische zuilen. In de arena is verder ook een museum gevestigd. De tribunes hebben 2 verdiepingen is nog altijd bezit van het door Filips II gestichte koninklijke rideerorde van Ronda.De arena is gevestigd aan de Plaza de Toros de la Real en is buiten de gevechten om, vrijwel dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Er wordt wel een toegangsprijs geheven.

Tegenover de arena is één van de bekendste en beste restaurants van Ronda gevestigd, Restaurante Pedro Romero. Hier kun je je tegoed doen aan allerlei Andalusische specialiteiten, waaronder ook wild in de herfst. In het restaurant hangt een enorme collectie van foto’s, schilderijen en andere documenten over het stiervechten in Ronda. Aan de wand hangen verder twee prachtige stierhoofden. Het eten hier is echt heerlijk. Een echte aanrader.