L’Estartit

Vroeger was L’Estartit puur een haven van het stadje Torroella de Montgr√≠, dat ongeveer 5 kilometer landinwaarts ligt. Nu vormen ze √©√©n gemeente waar toerisme de boventoon voert. Er werden vanaf de jaren zestig in hoog tempo grote hotels en appartementen gebouwd, maar doordat er eisen werden gesteld aan de bouwstijl van de gebouwen werd voorkomen dat de omgeving hier onder zou lijden. Vandaag de dag telt de badplaats ongeveer 30.000 hotelbedden.

Vanaf L’Estartit zijn ook andere badplaatsen aan de Costa Brava goed te bereiken. En niet ver van het plaatsje liggen bovendien een aantal belangrijke archeologische vindplaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is Ampurias, gelegen op zo’n 18 kilometer ten noorden van L’Estartit bij L’Escala.

L’Estartit heeft trouwens een werkelijk schitterend strand. Het is enkele kilometers lang, ongeveer 350 tot 400 meter breed en bestaat uit fijnkorrelig zand, iets wat je maar weinig tegenkomt aan de Costa Brava. Buiten het strand om zijn er nog genoeg andere dingen te zien in L’Estartit en Torroella, zoals het Castell del Misterio. Een 13e eeuws kasteel, waar je tijdens het dineren van een magische show kunt genieten. Maar je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan de Iglesia Parroquial de Santa Ana. Een eenvoudige parochiekerk. Ook zijn er de nodige gezellige winkeltjes, restaurantjes en bars gevestigd, maar voor het echte uitgaansleven kun je het beste naar het nabij gelegen Lloret de Mar gaan.