Costa de la Luz, de kust van het licht

De minder bekende Costa de la Luz ligt in het zuidwesten van Spanje tot aan de Portugese grens. Letterlijk vertaald betekent dit de kust van het licht. Deze kust ligt aan de Atlantische Oceaan en strekt zich uit van Tarifa tot aan de Portugese kust. De Costa de la Luz kent schitterende zandstranden met fijn, goudkleurig zand en met name de schitterende duinlandschappen maken deze kust tot iets bijzonders. Eigenlijk heeft dit gebied wel iets weg van de Nederlandse kust, maar dan met een veel aangenamer klimaat. De uitgestrekte zandstranden zie je eigenlijk nergens anders in Spanje terug.

Veel ongerepte natuur

Kenmerkend voor dit kustgebied is de grote hoeveelheid aan ongerepte natuur. De Spaanse overheid heeft namelijk bepaald dat de Costa de la Luz anders dan de Costa del Sol, niet volgebouwd mag worden met hotels en appartementen. Alleen op door de overheid aangewezen plaatsen mogen recreatiegebieden worden aangelegd. Goede voorbeelden hiervan zijn de badplaatsen Matalascañas, Zahara de los Atunas en El Rompido. Verder zijn er de vrij nieuwe badplaatsen Isla Canela, Islantilla en Chiclana de la Frontera. De belangrijkste stad van dit deel van Spanje is Huelva.

Costa de la Luz

In deze kustregio is geen massatoerisme. Het gebied is nog betrekkelijk onbekend en dat verklaart meteen waarom je hier zelfs midden in de zomer met weinig moeite een geschikte plek op het strand kunt vinden. Je maakt hier bovendien kennis met het echte Spanje, want de Nederlandse eettentjes die je langs de andere Costa’s veelvuldig tegenkomt, zul je hier niet aantreffen. De laatste jaren worden er ook vanuit Nederland steeds meer reizen naar de Costa de la Luz aangeboden.

Natuurreservaat Coto Doñana

In het achterland ligt het schitterende natuurpark Coto Doñona. De oppervlakte van dit natuurgebied is ongeveer gelijkwaardig aan de hele provincie Utrecht. In de wintermaanden overwinteren in dit moerasgebied miljoenen vogels.