Treinverbindingen in Spanje

De treinverbindingen in Spanje zijn van goede kwaliteit en het land heeft het grootste hogesnelheidsnetwerk van Europa. De prijzen liggen op een relatief laag niveau en reizen per trein is in veel gevallen dan ook een stuk goedkoper dan het gebruik van de auto vanwege de tolwegen. Het spoornetwerk verbindt vrijwel heel Spanje en de meeste grote en middelgrote steden hebben goede treinverbindingen met de rest van het land. De nationale spoorwegmaatschappij van Spanje is Renfe (Red Nacional de Ferrocariles). Reizen per trein door Spanje is daarnaast ook nog eens een mooie manier om het land te leren kennen.

Hogesnelheidstreinen

Spanje heeft op dit moment het grootste hogesnelheidsnetwerk van Europa. De hogesnelheidstrein AVE (Alta Velocidad España) wordt geëxploiteerd door Renfe en haalt snelheden tot 310 kilometer per uur. In 1992 werd de allereerste hogesnelheidstrein in gebruik genomen tussen Sevilla en Madrid. Deze werd speciaal aangelegd voor de Expo, de wereldtentoonstelling van 1992 in Sevilla, de hoofdstad van Andalucía (Andalusië). In twee en een half uur reis je tussen deze twee steden, een afstand van 574 kilometer.

Vervolgens werd in 1997 begonnen met de aanleg van de hogesnelheidslijn tussen Madrid via Zaragoza naar Barcelona, een afstand van ruim 600 kilometer. Deze lijn werd in de loop van 2008 in gebruik genomen. De AVE brengt je nu in 2.30 uur van Madrid naar Barcelona of omgekeerd. Als de trein een tussenstop in Zaragoza maakt, dan ben je een half uurtje langer onderweg.

Inmiddels is het netwerk voor hogesnelheidstreinen gegroeid tot ruim 3.100 kilometer en verbindt het bijna 30 steden met elkaar. Als je gebruik wilt maken van de hogesnelheidstrein is moet je vooraf je zitplaats reserveren. Prijzen variëren op basis van beschikbaarheid en vroeg boeken loont als je goedkoper uit wilt zijn. Kijk voor de actuele prijsinformatie op de website van Renfe.

Interrail voor je treinverbindingen

Als je met de trein door Spanje reist en je wilt tijdens je verblijf meerdere steden bezoeken dan kan het voordelig zijn om op de website van NS International een Interrail Spanje Pass of een Renfe Spain Pass aan te schaffen. Deze pas kun je kopen voor een aantal dagen die je dan binnen een maand kunt gebruiken. Als je dan op een reisdag de trein pakt, dan kun je die dag onbeperkt reizen. Ook hier geldt dat je een zitplaats moet reserveren als je gebruik wilt maken van de AVE.

Internationale treinverbindingen

Sinds december 2013 heeft Spanje ook een aantal internationale treinverbindingen. Zo kun je vanaf Barcelona met rechtstreekse hogesnelheidstreinen naar de Franse steden Toulouse, Marseille, Lyon en Parijs.

Nachttrein Amsterdam – Barcelona vanaf 2025

In 2023 werd bekend gemaakt dat spoorbedrijf European Sleeper plannen heeft om vanaf 2025 met een directe treinverbinding te komen die Amsterdam met Barcelona verbindt. Het plan krijgt de steun vanuit de Europese Commissie. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de veranderingen in de markt, het terugdringen van het vervuilende vliegverkeer en het stimuleren van duurzame manieren van vervoer. Naar verwachting wordt in de loop van 2024 meer bekend over deze toekomstige internationale treinverbinding.