Costa del Maresme en haar goudgele zandstranden

Costa del MaresmeDe Costa del Maresme ligt in het noordoosten van Spanje, ingeklemd tussen de Costa Brava en de Costa Dorada in de autonome regio Cataluña. De kustlijn kenmerkt zich door de prachtige, langgerekte, goudgele zandstranden. De kust strekt zich uit van Blanes in het noorden tot Barcelona in het zuiden. Deze kust begint net ten zuiden van Blanes, waar de rivier de Tordera de scheiding vormt tussen de ruige Costa Brava en de relatief vlakke Costa del Maresme. De stranden van de Costa del Maresme strekken zich uit van Malgrat de Mar tot Montgat, net ten noorden van Barcelona.

Over de Costa del Maresme

De kust kenmerkt zich door de prachtige, langgerekte, goudgele zandstranden. Vroeger waren er langs deze kust, net als elders langs de Spaanse kust, veel leuke vissersplaatsjes te vinden. Maar de afgelopen decennia zijn veel van deze plaatsen omgetoverd tot populaire badplaatsen. De visserij concentreert zich tegenwoordig voornamelijk rond Arenys de Mar.

Wat deze kust zeker uniek en aantrekkelijk maakt, is niet alleen het heerlijke klimaat, maar zeker ook de geografische ligging. Het mooie achterland met heuvels en bergen, maar zeker ook de zee zelf. De Costa del Maresme wordt ook wel de groentetuin van Spanje genoemd. In de streek worden veel aardbeien, kersen, tomaten en bonen gekweekt. De witte wijn van Alella is beroemd. En ook de textielindustrie is nog altijd een belangrijke bron van inkomsten, naast het toerisme.

Culturele plekjes

De culturele trekpleisters zijn de archeologische vondsten in Burriac en Mataró, de barokke architectuur in Arenys de Mar, het modernisme in Canet en Argentona. Andere toeristische centra zijn Malgrat, Arenys de Mar, Sant Andreu de LLavaneras, Alella.

Langs de kust loopt de N-11 en een spoorlijn. Bijna alle hotels en appartementen liggen aan de landzijde, waardoor deze weg en spoorlijn moet worden overgestoken om aan het strand te komen. Op veel plaatsen zijn echter (voetgangers)tunnels.