Pineda de Mar, gezellige badplaats aan de Costa del Maresme

Pineda de MarPineda de Mar is een gezellige badplaats aan de Costa del Maresme, gelegen in het noordoosten van de autonome regio Cataluña in Spanje. De badplaats is iets minder toeristisch dan de buurgemeenten Calella en Malgrat de Mar. Het plaatsje is overigens toch zeer geliefd, vooral bij de Britten. Niet verwonderlijk dat je hier dan ook veel Brits personeel in hotels aantreft.

Het oude centrum van Pineda de Mar

Pineda de Mar is van oorsprong een vissersdorp. Nu vindt je hier weinig van terug. Het centrum heeft gezellige, smalle straatjes met oude gebouwen en leuke winkeltjes. Hier bevindt zich ook het beroemde Plaza de Melias, een gezellig plein met leuke terrasjes en tapastenten. Op dit plein vindt regelmatig het Sardanadansen plaats. Dit is een Catalaanse volksdans die wordt begeleid door een specifiek orkest. Verreweg de meeste hotels vindt je echter niet in het centrum maar op de langgerekte palmenboulevard, die zich uitstrekt van Poble Nou, het noorden van Calella, totaan het station. Hier vindt iedere vrijdag een gezellige markt plaats.

Net als in de andere badplaatsen aan de Costa Dorada, loopt de spoorlijn ook hier tussen de boulevard en het strand door. Het strand van Pineda de Mar is enorm breed en loopt heel langzaam in zee af. Op het strand kun je gedurende de zomermaanden bijvoorbeeld een waterfiets huren.

Pineda de MarHet uitgaansleven

Voor wat betreft het uitgaansleven is Pineda de Mar een wat rustigere badplaats. Er zijn wel de nodige bars en cafés, maar voor het echte nachtbraken, raad ik je aan om toch naar Calella of Malgrat te gaan. Beide plaatsen liggen bijna op loopafstand van Pineda. Je kunt echter ook voor weinig met de trein naar één van de badplaatsen toe gaan. Je moet dan wel een enkeltje kopen, want na middernacht rijden er geen treinen meer. Een ritje met de taxi is niet duur. Wel moet worden gezegd, dat er veel wordt gerommeld met de taxiprijzen. Een beetje onderhandelen met de chauffeur kan daarom absoluut geen kwaad.

Een leuke, gezellige discotheek in Pineda is ‘SKI’. De disco is zeer modern ingericht en heeft een grote dansvloer. In Pineda de Mar is het overigens alleen in juli en augustus gezellig druk. Buiten deze periode zijn de hotels wel drukbezet, maar dan voornamelijk door gezinnen met kleine kinderen. Een echt familiehotel in Pineda is Hotel Taurus Park. Echt een aanrader voor gezinnen met (kleine) kinderen.