Mijas, een schilderachtig Andalusisch dorp

Het plaatsje Mijas is een klein bergstadje dat slechts enkele kilometers van de kust ligt in de autonome regio Andalucía in zuid-Spanje. De huizen zijn allemaal wit geschilderd. Je zou het plaatsje te voet vanaf de Costa del Sol kunnen bezoeken, maar het stadje light op ongeveer 400 meter hoogte, aan de voet van de Sierra de Mijas. Het is dus een behoorlijke klim in dat geval. Ik spreek uit ervaring, aangezien ik deze wandeling zelf in 2013 heb gedaan.

Het meest opvallend hier is, dat het stadje een totaal ander klimaat heeft, dan de Costa del Sol, want er waait bijvoorbeeld altijd een frisse wind. Door de witte huisjes straalt het plaatsje de Andalusische sfeer volledig uit, met een combinatie van heden en verleden. Mijas staat bekend om zijn charmante Andalusische architectuur, smalle geplaveide straatjes en prachtige uitzichten over de omliggende bergen en de Middellandse Zee. De straatjes zijn zeer smal en net als in veel andere plaatsen in Andalusië zijn de balkons voorzien van bloemen en planten.

Bezienswaardigheden in Mijas

Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van Mijas.

Plaza de la Constitución

Het centrale plein van Mijas, omringd door witgekalkte huizen, restaurants en winkels. Het is een ideale plek om te ontspannen, een kopje koffie te drinken en de lokale sfeer te ervaren.

Burro Taxi

Mijas staat bekend om zijn traditionele ‘burro taxis’ of ezelritten. Bezoekers kunnen een korte rit maken op deze ezels door de smalle straatjes van het dorp.

Iglesia de la Inmaculada Concepción in Mijas

Deze kerk, gelegen aan het centrale plein, heeft een opvallende barokke gevel en is een belangrijk historisch en religieus monument.

Museo Histórico-Etnológico

Een museum dat de geschiedenis en cultuur van Mijas toont, met tentoonstellingen over traditionele ambachten, kleding en gebruiken.

Mirador de la Muralla

Dit uitkijkpunt biedt een adembenemend uitzicht over de kustlijn en is een geweldige plek om foto’s te maken.

Parque La Muralla in Mijas

Een park met mooie tuinen en paden langs de oude stadsmuur. Het is een rustige plek om te wandelen en te genieten van de natuur.

Ermita de la Virgen de la Peña

Een kapel gebouwd in de rotsen, gewijd aan de beschermheilige van Mijas. Het ligt op een schilderachtige locatie met een prachtig uitzicht.

Golf

Het plaatsje staat ook bekend om zijn golfbanen, waaronder de Mijas Golf International met 36 holes en een prachtig uitzicht op zee.

Mijas is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar de charme van een typisch Andalusisch dorpje. Het is ook gunstig gelegen tussen Malaga en Marbella, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is voor dagtochten vanuit deze steden.

Wel moet gezegd worden, dat ook het massatoerisme deze plaats als uitstapje gevonden heeft. Daardoor kan het hier in de zomermaanden enorm druk zijn.Overal in het stadje heb je een schitterend uitzicht over de prachtige heuvels in de omgeving en natuurlijk de Costa del Sol.