Alicante, de belangrijkste badplaats aan de Costa Blanca

Alicante is de belangrijkste badplaats aan de Costa Blanca, gelegen aan de oostkust van Spanje, in de autonome regio Communidad Valenciana. De stad ligt aan de Middellandse Zee en is de hoofdstad van de provincie Alicante. Daarnaast is het de bekendste en belangrijkste badplaats van de Costa Blanca. Verder heeft de stad een bevolking van ongeveer 330.000 mensen. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als expats. Alicante heeft een rijke cultuur met invloeden uit verschillende tijdperken en beschavingen. Er zijn tal van musea, theaters en historische bezienswaardigheden in de stad. Alicante is een aantrekkelijke bestemming vanwege zijn combinatie van historische charme, prachtige stranden en bruisende cultuur. Het is een populaire vakantiebestemming en biedt zowel ontspanning als culturele ervaringen.

Bezienswaardigheden in Alicante

Explanada de España

Vanaf de kust heb je het mooiste uitzicht over de stad. Het levendige middelpunt van Alicante ligt bij de Explanada de España, de prachtige zeepromenade, waaraan de haven van Alicante gevestigd is. Deze boulevard staat vol met prachtige palmbomen en de boulevard zelf is gelegd van rode, crème en zwarte plaveisel die de golven van de zee nabootsen. Een modernistisch gebouw aan de Explanada de España is Casa Carbonell, bekend om zijn prachtige architectuur. Het werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en dient tegenwoordig als kantoorruimte.

Castillo de Santa Bárbara en Playa del Postiguet

Het oude gedeelte van Alicante werd aangelegd rondom de Monte Benancantil waar ook het Castillo de Santa Barbara staat.  Hier vind je ook Playa del Postiguet, het belangrijkste en mooiste strand van de stad.  Het is een populaire plek om te ontspannen en te genieten van de zon.

Monte Benancantil

Vanaf de Monte Benancantil heb je een schitterend uitzicht over de stad, de zee en de streek L’Alacanti. De berg is ongeveer 166 meter hoog en is gemakkelijk te bereiken via een lift bij het strand van Postiguet. Een andere mogelijkheid is de auto, want er loopt ook een weg naar de top. De burcht werd in de tijd van Fillips II gebouwd en later nog diverse malen uitgebreid en verbouwd.

Barrio de Santa Cruz

Dit is een schilderachtige wijk met smalle straatjes, kleurrijke huizen en bloemrijke pleinen. Het is een charmant gebied om doorheen te wandelen.

Basílica de Santa María

In het centrum van Alicante staat de Basílica de Santa María. Deze gotische kerk is een van de oudste in Alicante, met oorsprong die teruggaat tot de 14e eeuw. Het heeft een indrukwekkende architectuur en is rijk aan historie.

Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA)

Dit museum is gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en herbergt werken van bekende Spaanse kunstenaars.

Mercado Central 

Deze markthal is een levendige plek waar lokale producten, verse vis, vlees en andere waren worden verkocht. Het is een geweldige plek om de lokale cultuur en keuken te ervaren.

Feesten en evenementen in Alicante

De stad staat bekend om zijn levendige feestcultuur. Het bekendste evenement is Las Hogueras de San Juan, een festival dat in juni plaatsvindt en gepaard gaat met vuurwerk, optochten en andere festiviteiten.

Vervoer

De stad heeft een internationale luchthaven, het Alicante-Elche Airport, die het gemakkelijk maakt voor bezoekers om de stad te bereiken. Alicante heeft ook een goed ontwikkeld openbaar vervoerssysteem.

De haven van Alicante

De haven is een levendige plek met jachten, vissersboten en talloze restaurants en bars. Het is een geweldige plek om te genieten van de maritieme sfeer.

Deze lijst is niet uitputtend, en Alicante heeft nog veel meer te bieden, waaronder bruisend nachtleven, culinaire hoogstandjes en lokale festivals. Het verkennen van de stad te voet is een uitstekende manier om de unieke charme van Alicante te ontdekken.