Het land Spanje

Het land Spanje. Maak kennis met dit schitterende Zuid-Europese land, dat al jaren één van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders is. Jaarlijks bezoeken ruim 40 miljoen mensen dit Zuid-Europese land. Spanje behoort daarmee zelfs wereldwijd tot één van de meest bezochte landen. De belangrijkste reden is natuurlijk het feit dat de zon hier in de zomermaanden meestal schijnt en ook in het voor- en najaar is het in grote delen van het land aangenaam warm en vaak zonnig.

Algemene informatie over het land Spanje

Met een oppervlakte van 505.992 vierkante kilometer tevens één van de grootste landen van Europa. Het land bestaat daarnaast uit de eilandengroep Balearen, de Canarische Eilanden en de autonome steden Ceuta en Melilla in Noord-Afrika. In Spanje heeft op dit moment ruim 50 miljoen inwoners. De hoofdstad is Madrid met 3,1 miljoen inwoners.

 


Geografie

Spanje is, na Zwitserland, het meest bergachtige land van Europa. Het Spaanse landschap kenmerkt zich door plateaus. De Spaanse hoogvlakte in het midden van het land is hier een goed voorbeeld van. Ook heeft Spanje een aantal bekende bergketens, zoals de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden van het land. Er zijn diverse rivieren die het land doorkruisen. De langste rivieren zijn de Río Tajo, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir.

Hoogste bergtoppen

De hoogste bergen van het Spaanse vasteland zijn de Mulhacén (3.482 meter) in de Sierra Nevada, de Pico de Aneto (3.404 meter) in de Pyreneeën en de Picos de Europa (2.648 meter) in het noordwesten van Spanje. De hoogste berg van heel Spanje is de Pico del Teide (3.718 meter) op het Canarische Eiland Tenerife. Andere bergen die welliswaar minder hoog maar zeker net zo imponerend zijn, zijn de Bola de Mundo,  Circo de la Saror, El Yelmo, Monte Hacho, Montserrat, Monte Perdido, Pica d’Estatss, Pozo de las Nieves, Turbón en de Zuilen van Hercules.

 


Klimaat

Door de geografische ligging en het afwisselende landschap heeft Spanje verschillende klimaten en zelfs microklimaten. Het land kan dan ook onderverdeeld worden in een aantal klimaatzones.

Noordoost, Middellandse Zeekust (de kust van Cataluña, Balearen en de noordelijke helft van de Communidad Valenciana:

Dit deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat. Warme en soms hete zomers en milde winters. Er valt ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een klein aantal geconcentreerde dagen. Dit worden ook wel de zogenaamde Mediterrane buien genoemd.

Zuidoost, Middellandse Zeekust (Alicante, Murcia en Almería):

Dit deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat. Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.

Zuid, Middellandse Zeekust (Málaga en de kusten van Granada):

De zuidkust van Spanje heeft een subtropisch klimaat. Warme en soms hete zomers, extreem zachte en milde winters. Een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden Celsius, ongekend hoog voor Europese begrippen.

Vallei van Guadalquivir (Sevilla en Córdoba):

De vallei van de Río Guadalquivir kenmerkt zich door de lange zomers met extreme hitte en droogte en de zachte winters, vrijwel zonder neerslag. Hier is bijna sprake van een woestijnklimaat.

Zuidwest, Atlantische kust (Cádiz en Huelva):

Kenmerkend voor de Atlantische kust zijn de warme, maar niet extreem hete zomers en de zeer milde winters. Langs deze kust valt relatief veel neerslag (voor dit deel van Europa).

Spaanse Hoogvlakte (Madrid, Castilië-La Mancha en Castilië en León):

Op de Spaanse hoogvlakte is een mediterraan klimaat met sterke invloeden van een landklimaat van toepassing. De zomers zijn lang en heet en er is sprake van koude winters. Er valt maar weinig neerslag.

Vallei van de Ebro (Zaragoza en het binnenland van Catalonië):

In de Vallei van de Ebro is sprake van zeer hete zomers en koude winters. Ook hier valt maar weinig neerslag. Daarmee heeft het ook de kenmerken van een landklimaat.

Noord, Atlantische kust (Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland):

De Noord Atlantische kust heeft een zeeklimaat met milde zomers en milde winters. Er valt op jaarbasis erg veel neerslag (1.000-1.200 millimeter per jaar).

Pyreneeën:

In de Pyreneeën zijn de zomers fris en de winters koud. Er is sprake van een gematigd nat klimaat, in sommige gebieden een zogenaamd hooggebergteklimaat.

Canarische Eilanden:

De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat met weinig seizoensveranderingen. Het gehele jaar door dezelfde zomerse temperaturen. Het klimaat is iets meer woestijnachtig op de oostelijke eilanden en wat  vochtiger op de westelijker gelegen eilanden. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria zelfs het beste klimaat ter wereld.

 


Informatie over de talen van het land Spanje

In heel Spanje wordt Spaans gesproken. In het centrale deel van het land is dat Castilliaans Spaans. Maar er zijn ook diverse regio’s waar men een eigen taal heeft. In Catalonië en ook in het Franse deel, is dat het Catalaans. Het is in deze autonome regio ook feitelijk de belangrijkste taal. In Baskenland is Baskisch de voertaal, net als in Frans Baskenland. Er zijn ook nog andere regio’s met een eigen taal. In Galicië is dat het Galicisch. En nog minder bekend is het Valenciaans in de regio Valencia.

(Bron: Wikipedia)