Tossa de Mar en haar romantische uitstraling

Tossa de Mar is één van de grootste badplaatsen aan de Costa Brava in het noordoosten van Cataluña in Spanje. Het stadje heeft ongeveer 5.500 inwoners en was ooit een rustig vissersstadje. Nu is de badplaats uitgegroeid tot een volwaardige badplaats met een romantische uitstraling. Totaal afwijkend van andere badplaatsen langs de Costa Brava, zoals het nabijgelegen Lloret de Mar.

De geschiedenis van Tossa de Mar

Er wordt vaak vermoed, dat zich hier al in de pre-Romeinse tijd een Iberische Nederzetting bevond. Bewijzen hiervoor zijn echter nog nooit gevonden. Wel zijn er archeologische bewijzen, die aantonen, dat Tossa tussen de 1e en de 3e eeuw, tijdens de Romeinse bezetting, wel bewoond was. Tossa heette toen Turissa.

Bezienswaardigheden in Tossa de Mar

De badplaats heeft tal van bezienswaardigheden. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Tossa de MarHet middeleeuwse centrum

Het meest opvallende kenmerk van Tossa de Mar is de goed bewaarde middeleeuwse oude stad, ook bekend als Vila Vella. Omringd door imposante stadsmuren en torens uit de 12e eeuw, biedt de oude stad smalle geplaveide straatjes, historische gebouwen en een schilderachtige sfeer. In de autovrije straatjes vind je onder andere de nodige souvenierswinkeltjes. In tegenstelling tot de meeste andere badplaatsen had de gemeenteraad van Tossa liever gezien dat de plaats juist niet aan de Costa Brava maar juist enkele kilometers van het massatoerisme had gelegen. Tossa de Mar doet er alles aan om zich zo veel mogelijk te onderscheiden van de nabij gelegen badplaatsen. Natuurlijk moet ook deze badplaats het van het toerisme hebben, maar het straatbeeld wordt hier niet bepaald door hamburgerketens, maar door gezellige eenvoudige cafés en bars.

Castell de Tossa (Kasteel van Tossa)

Binnen de oude stad vind je het kasteel van Tossa de Mar, een middeleeuws fort dat dateert uit de 12e eeuw. Het kasteel biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de kustlijnTegenwoordig herbergt het kasteel het Museum voor Moderne Kunst.

Tossa de MarMaritiem museum van Tossa de Mar

Het Maritiem Museum van Tossa de Mar biedt een fascinerende kijk op de maritieme geschiedenis van de stad en de Costa Brava. Het museum beschikt over tentoonstellingen over scheepvaart, visserij en maritieme tradities.

Chapel of Mare de Déu del Socors

Deze kapel, gelegen aan de rand van de Vila Vella, biedt een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het is een rustige plek voor contemplatie en biedt een prachtig panoramisch uitzicht.

Es Codolar viewpoint van Tossa de Mar

Dit uitkijkpunt bevindt zich aan de rand van de Vila Vella en biedt een adembenemend panoramisch uitzicht over de kustlijn van Tossa de Mar en de omliggende natuurlijke landschappen.

Artistiek erfgoed

De badplaats heeft een rijke artistieke geschiedenis en heeft vele kunstenaars geïnspireerd, waaronder Marc Chagall en Salvador Dalí. De stad heeft verschillende galerijen en musea die werken van lokale en internationale kunstenaars tentoonstellen.

Activiteiten in de buitenlucht

Naast ontspannen op het strand en het verkennen van de oude stad, biedt de badplaats ook een scala aan activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen, fietsen, snorkelen en zeilen. Het omliggende landschap is prachtig en biedt talloze mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten.

Museo Municipal (Gemeentelijk Museum)

In dit museum kunt u meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van Tossa de Mar, met tentoonstellingen over archeologie, etnografie en lokale tradities.

Tossa de MarDe stranden van Tossa de Mar

Tossa de Mar heeft verschillende prachtige stranden, waaronder het belangrijkste strand, Platja Gran, dat zich uitstrekt langs de baai aan de voet van de oude stad. Het strand biedt zacht zand, helder water en een scala aan voorzieningen voor bezoekers.

De redactie van Spain Online is door de jaren heen diverse keren in deze badplaats geweest. Onze bescheiden mening is dat de badplaats met al haar eigen charmes toch duidelijk voor de mooiste badplaats van de Costa Brava mag doorgaan.