Valencia, de sinaasappelstad van Spanje

Valencia is de hoofdstad van de autonome regio Comunidad Valenciana en ligt aan de Middellandse Zee aan de oostkust van Spanje. De stad telt zo’n 349.000 inwoners en is een zeer levendige stad aan de Middellandse Zee. Verder is het ook een belangrijke havenstad. Wat verder bijzonder is aan deze stad, zijn de stranden die je zelfs in het hart van de stad tegenkomt. In de zomermaanden wordt Valencia overspoelt door toeristen. Het is de geboorteplaats van de Paella, één van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken en door de vele sinaasappelbomen wordt de stad ook de sinaasappelstad van Spanje genoemd.

De geschiedenis van Valencia

Valencia is zo’n 2000 jaar geleden gesticht. Maar de eerste mensen vestigden zich hier al zo’n 100.000 jaar voor Christus. De belangrijkste bloeiperiode maakte Valencia mee in de 15e en 16e eeuw. De stad was toen één van de meest welvarendste van de Middellandse Zee. De stad wordt doorkruist door de Río Turía. Verder is Valencia op dit moment de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona.

Bezienswaardigheden in Valencia

Valencia is een bruisende stad. Er is van alles te zien en te doen. Hieronder een opsomming.

Stad van Kunsten en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Een architectonisch meesterwerk ontworpen door Santiago Calatrava en Félix Candela. Het omvat diverse gebouwen en structuren zoals het Hemisférico (IMAX-cinema en planetarium), het Palau de les Arts Reina Sofia (opera- en muziektheater), de L’Umbracle (wandelpromenade met tuinen en kunst), de wetenschapsmusea Príncipe Felipe en L’Oceanografico (het grootste aquarium van Europa).

Oude Stad (Ciutat Vella)

Deze wijk herbergt veel historische bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Valencia (La Seu), de Lonja de la Seda (Zijdebeurs, een UNESCO-werelderfgoedlocatie), en de Torres de Serranos en Torres de Quart (middeleeuwse stadspoorten).

Moderne Kunst in IVAM

Het Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) is een museum voor moderne kunst met een indrukwekkende collectie hedendaagse werken.

Catedral de Santa María de Valencia

De kathedraal van Valencia, ook wel bekend als de “Catedral de Santa María de Valencia” of kortweg “La Seu,” is een indrukwekkend gotisch bouwwerk gelegen in het hart van de oude stad (Ciutat Vella) van Valencia. Het stadshart van de stad is feitelijk rond deze kathedraal gebouwd. Met de bouw van deze kathedraal werd in 1262 begonnen. De kathedraal is gebouwd in de gotische stijl en heeft verschillende elementen uit de romaanse, barokke en neoklassieke periodes. De bouw begon in de 13e eeuw, maar het duurde vele eeuwen voordat het voltooid was.

Een van de opmerkelijke schatten van de kathedraal is de zogenaamde Heilige Graal, die wordt tentoongesteld in de kapel van de Heilige Graal. Volgens de overlevering zou dit de kelk zijn waaruit Jezus Christus dronk tijdens het Laatste Avondmaal. De kathedraal heeft een opvallende klokkentoren, bekend als “El Miguelete.” Het is een 51 meter hoge toren die een panoramisch uitzicht biedt op de stad Valencia als je de 207 treden beklimt.

Binnen de kathedraal is de kapel van de Heilige Calixtus, waar de Heilige Graal wordt bewaard. Het interieur van de kathedraal herbergt ook vele kapellen gewijd aan verschillende heiligen en religieuze figuren. De kathedraal heeft indrukwekkende gotische portalen, waaronder de Apostelenpoort, de Ijzeren Poort en de paleisdeur. Het interieur van de kathedraal heeft prachtige gotische zijbeuken en een rijkelijk versierd koorgestoelte. De kathedraal herbergt ook de doopkapel, een ronde kapel met een prachtige fresco genaamd “La Trinidad” door kunstenaar Juan de Juanes. Naast de Heilige Graal herbergt de kathedraal talloze relikwieën, kunstwerken, en religieuze schatten.

Iglesia de San Juan del Hospital de Valencia

De Iglesia de San Juan del Hospital, of de Kerk van Sint-Jan van het Hospitaal, is een historische kerk in Valencia, Spanje. De bouw van de kerk begon in 1238, kort na de verovering van Valencia door de christelijke koning Jaime I. Het was oorspronkelijk bedoeld als een ziekenhuis voor gewonde en zieke mensen tijdens de Reconquista. De Iglesia de San Juan del Hospital is gebouwd in de gotische stijl, een architecturale periode die populair was in de middeleeuwen. Het is een van de oudste gotische gebouwen in Valencia.

De kerk en het ziekenhuis werden beheerd door de Ridders van de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem, die ook bekend staan als de Hospitaalridders. De orde was verantwoordelijk voor het bieden van medische zorg aan pelgrims en reizigers. De kerk herbergt enkele opmerkelijke relikwieën, waaronder het zogenaamde “heilige bloed van San Juan del Hospital,” dat volgens de overlevering werd verkregen tijdens de Kruistochten. Naast de kerk staat een klooster dat behoort tot het complex. Het klooster heeft een eenvoudige maar serene architectuur en is een rustige plek om te bezoeken.

Door de eeuwen heen heeft de kerk verschillende renovaties ondergaan. Ondanks de veranderingen heeft het nog steeds veel van zijn middeleeuwse charme behouden. Het interieur van de kerk heeft gotische elementen, waaronder gewelfde plafonds, ribben en versierde kapitelen. Het altaarstuk is een opvallend kenmerk met religieuze beeltenissen. Tegenwoordig is de Iglesia de San Juan del Hospital een populaire toeristische attractie en een historisch monument dat veel bezoekers trekt vanwege zijn architectonische, historische en religieuze betekenis.

Iglesia de Los Santos Juanes

De Iglesia de los Santos Juanes, ook bekend als de Kerk van de Heiligen Johannes, is een opmerkelijke kerk in Valencia, Spanje. De bouw van de Iglesia de los Santos Juanes begon in de 14e eeuw en werd voltooid in de 15e eeuw. Het is een van de oudste kerken van Valencia en heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en restauraties ondergaan.

De kerk is gebouwd in de gotische stijl, kenmerkend voor veel middeleeuwse kerken in Europa. De architectuur vertoont prachtige gotische details, zoals spitsbogen, gewelfde plafonds en gedetailleerd beeldhouwwerk. Een opvallend kenmerk van de kerk is de rijkelijk versierde hoofdgevel met gotische beelden die de heiligen Johannes de Doper en Johannes de Evangelist vertegenwoordigen.

Het interieur van de kerk heeft een kruisvormige plattegrond en bevat diverse kapellen. Binnen de kerk bevinden zich verschillende opmerkelijke kunstwerken, waaronder schilderijen van belangrijke kunstenaars uit verschillende tijdperken. Het altaarstuk in de kapel van de Maagd van de Heiligen Johannes is bijzonder indrukwekkend. De Iglesia de los Santos Juanes herbergt de kapel van de Heilige Graal, waar het Heilig Sacrament wordt bewaard. Deze kapel is ook versierd met prachtige schilderijen en beelden. De kerk wordt nog steeds actief gebruikt voor religieuze diensten en ceremonies. Het is een belangrijke plaats voor aanbidding en een centrum van geloofsleven in Valencia. Naast zijn religieuze functie wordt de kerk ook gebruikt voor culturele evenementen en concerten, waardoor het een levendig cultureel centrum is. De Iglesia de los Santos Juanes is een populaire toeristische attractie vanwege zijn historische betekenis, architecturale pracht en culturele relevantie.

Mercado Central

Een van de oudste markten van Europa, de Mercado Central, is een levendige plek waar je lokale producten, verse vis, vlees, groenten en andere lekkernijen kunt vinden.

La Lonja de la Seda: Een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, deze voormalige Zijdebeurs is beroemd om zijn indrukwekkende zuilengangen en gedetailleerde ornamenten.

Jardín del Turia

Het Turia-park is een groene oase in de stad en strekt zich uit over negen kilometer. Het was oorspronkelijk de rivierbedding van de Turia-rivier, maar na een overstroming werd het omgevormd tot een prachtig park met tuinen, speelplaatsen en sportfaciliteiten.

Stranden van Valencia

Valencia, gelegen aan de oostkust van Spanje aan de Middellandse Zee, biedt prachtige stranden die populair zijn bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Hier zijn enkele van de bekendste stranden in en rond Valencia.

Playa de la Malvarrosa

Dit is het meest populaire strand van Valencia, gelegen op ongeveer 15 minuten rijden van het stadscentrum. Het strand heeft een brede strook zacht zand en biedt tal van voorzieningen, waaronder restaurants, cafés, winkels en watersportmogelijkheden. De boulevard langs het strand is ook een geweldige plek om te wandelen of te fietsen.

Playa del Cabanyal

Naast Playa de la Malvarrosa ligt Playa del Cabanyal. Dit strand staat bekend om zijn levendige sfeer en traditionele vissershuisjes die bekend staan als “barracas.” Het heeft ook een promenade met restaurants waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten.

Playa de Patacona

Verder naar het noorden langs de kustlijn vind je Playa de Patacona. Het is een langer strand met fijn goudkleurig zand en een ontspannen sfeer. Patacona is een geweldige plek om te zonnebaden, te wandelen langs de zee en te genieten van de lokale keuken in de nabijgelegen restaurants.

Playa de la Devesa del Saler

Als je op zoek bent naar een rustiger strandervaring, is Playa de la Devesa del Saler een goede keuze. Gelegen in het natuurpark Albufera, biedt dit strand een meer natuurlijke omgeving met duinen en pijnbomen.

Playa de El Saler

Dit strand ligt ook in de buurt van het natuurpark Albufera en staat bekend om zijn uitgestrekte zandstranden en duinen. Het is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Playa del Malvarrosa

Niet te verwarren met Playa de la Malvarrosa, Playa del Malvarrosa is een klein, rustig strand dat vaak minder druk is dan zijn buurstranden. Het is een goede keuze voor wie op zoek is naar een meer afgelegen strandervaring.

Valencia’s stranden bieden een verscheidenheid aan opties, of je nu wilt genieten van de bruisende sfeer van de stadstranden of de natuurlijke schoonheid van de stranden bij Albufera. Ze zijn gemakkelijk bereikbaar en vormen een aangename aanvulling op het stadsleven in Valencia.

La Albufera

Dit zoetwatermeer en natuurgebied liggen net buiten Valencia en zijn een ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Je kunt boottochten maken op het meer en genieten van het schilderachtige landschap.

Vliegveld

Valencia heeft een eigen vliegveld,  Aeropuerto de Valencia, met goede verbindingen met alle delen van Europa, zoals Amsterdam, Eindhoven, Brussel, Parijs, Londen, Rome en Milaan. De luchthaven is bereikbaar via de snelweg A7 en sinds 2007 rijdt de metro ook naar het vliegveld.