Extremadura

Extremadura is een autonome regio in het westen van Spanje, bekend om zijn uitgestrekte landschappen, rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De regio ligt ingeklemd tussen Castilla y Léon in het noorden, Castilla la Mancha in het oosten, Andalucía in het zuiden en Portugal in het westen. Extremadura wordt door twee grote rivieren doorkruist: de Río Tajo en de Guadiana. Het is daarmee ook een waterrijke regio. Het belangrijkste waterreservoir is van de Río Tajo is de Alcántara. Dit is het grootste waterbekken van heel West-Europa.

Extremadura staat bekend om zijn prachtige natuurlijke landschappen, waaronder uitgestrekte vlaktes, glooiende heuvels, en bergketens zoals de Sierra de Gredos en de Sierra de Montánchez. Het heeft ook verschillende beschermde natuurgebieden, zoals het Nationaal Park Monfragüe, dat een diverse flora en fauna herbergt.

Rijke geschiedenis van Extremadura

De regio heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, met sporen van oude beschavingen zoals de Kelten, Romeinen, en Moren. Extremadura heeft ook een aantal prachtige historische steden, waaronder Mérida. Dit is de hoofdstad van de regio en een UNESCO-werelderfgoedlocatie vanwege zijn indrukwekkende Romeinse overblijfselen.

Levendige traditionele cultuur van Extremadura

Extremadura staat bekend om zijn levendige traditionele cultuur en kleurrijke festivals. Een van de meest opvallende evenementen is het Carnaval van Badajoz. Dit is één van de grootste carnavalsfeesten van Spanje, dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt. Extremadura staat bekend om zijn rustige en dunbevolkte landschappen, wat het een ideale bestemming maakt voor natuurliefhebbers, wandelaars en vogelspotters die op zoek zijn naar afgelegen plekken en ongerepte natuur.

De belangrijkste plaatsen in Extremadura

Hieronder vind je een overzicht van de meest belangrijke steden en plaatsen in Extremadura.

Mérida

Mérida is de hoofdstad van Extremadura en staat bekend om zijn indrukwekkende Romeinse overblijfselen, waaronder een goed bewaard gebleven amfitheater, een theater en een aquaduct. Het is ook de thuisbasis van het Nationaal Museum van Romeinse Kunst en het Archeologisch Ensemble van Mérida, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Cáceres

Cáceres is een prachtige middeleeuwse stad met een goed bewaard gebleven historisch centrum, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De stad wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, oude kerken, paleizen en versterkte torens, waardoor het een populaire bestemming is voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Trujillo

Trujillo is een charmante stad met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen. Het staat bekend om zijn imposante kasteel, Plaza Mayor (hoofdplein). Deze is omzoomd met historische gebouwen en standbeelden van beroemde ontdekkingsreizigers zoals Francisco Pizarro.

Badajoz

Badajoz is de grootste stad van Extremadura en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Moorse tijd. Het heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum, met een imposant fort, het Alcazaba, en een prachtige kathedraal.

Plasencia

Plasencia is een historische stad omringd door middeleeuwse muren en poorten, met een sfeervol historisch centrum vol met kerken, pleinen en herenhuizen. Het is ook de toegangspoort tot het prachtige Nationaal Park Monfragüe, een van de belangrijkste natuurgebieden van Extremadura.