Andalucía, de meest zuidelijke regio van Spanje

Andalucía is de zuidelijkste regio van Spanje. De belangrijkste steden van Andalucía zijn Sevilla, Córdoba, Málaga en Almería. Het gebied is 88.000 km2 groot en heeft ongeveer 7 miljoen inwoners.

De steden van Andalucía

De regio telt vier grote steden. Ten eerste de hoofdstad Sevilla (700.000 inwoners). Vervolgens Malaga (500.000 inwoners). Ten derde Córdoba (320.000 inwoners) en tenslote Granada (285.000 inwoners). Met uitzondering van de bekkens van de rivier ‘Rio Guadalquivir’, is omgeving zeer bergachtig.

Economie

Economisch gezien is Andalucía grotendeels afhankelijk van het toerisme. Verder is de agrarische sector hier een belangrijke inkomstenbron. Industriegebieden zijn zeldzaam en vind je meestal alleen in de grote steden. Maar verreweg de belangrijkste inkomstenbron is het toerisme. De Costa del Sol is, zoals bekend één van Europa’s grootste vakantieparadijzen. In toenemende mate wordt ook de Costa de la Luz, gelegen aan de Atlantische Oceaan, een populaire vakantiebestemming. Langs de kusten verrijzen grote hotelcomplexen, en meer en meer verliezen de badplaatsen hun oorspronkelijke identiteit.

Sevilla

Sevilla werd wereldberoemd, toen de stad in 1992 de Expo organiseerde. Vele oude gebouwen werden gerestaureerd en de infrastructuur van de stad werd volledig gemoderniseerd en uitgebreid. Sinds 1997 heeft de redactie diverse keren een bezoek aan Sevilla gebracht. Er is in de loop der tijd veel veranderd. Zo is het centrum volledig autoluw gemaakt. Daarnaast rijdt er sinds enkele jaren een tram door de stad.

Córdoba

Bezoek je Andalucía, vergeet dan zeker niet om een bezoek te brengen aan Córdoba. In deze stad is de invloed van de Moorse overheersing nog duidelijk aanwezig. De Mezquita, de moskee van Cordoba is hier zonder twijfel het belangrijkste voorbeeld van. Vlakbij de Mezquita stroomt de ‘Rio Guadalquivir’. Je kunt de rivier oversteken via de oude Romeinse brug, de ‘Puente Romano’.

Jerez de la Frontera

Als het om sherry gaat, dan zit je in Jerez de la Frontera absoluut goed. Jerez ligt in het vruchtbare bekken van de Guadalquivir. De zon schijnt hier vrijwel iedere dag en er valt jaarlijks maar een geringe hoeveelheid regen. Vandaar dat je hier zo’n 200 bodega’s, sherryproducenten vindt. In februari 1997 bracht ik een bezoek aan de bodega Tío Pepe Gonzales Byass, één van de grootste en bekendste bodega’s van Spanje. In Jerez wonen ongeveer 180.000 mensen. De sherry-metropool is uitgegroeid tot het commerciële knooppunt en verkeerscentrum van de provincie Cádiz.

Granada

Aan de voet van de Sierra Nevada, een schitterend bergmassief in het Zuiden van Spanje, ligt de stad Granada. Aan de rand van deze stad staat het wereldberoemde Alhambra. Een bezoek aan Andalucia is niet compleet zonder een bezoek aan dit schitterende Moorse bouwwerk, gebouwd tijdens de heerschappij van de Nasriden. Daarnaast zijn ook de prachtige tuinen van de Generalife goed bewaard gebleven.

Almería

Almeria ligt in het oostelijk deel van Andalucía. Het Alcazaba uit de 10e eeuw, dat hoog boven de stad uitsteekt, herinnert aan de Moren, die hier in die tijd de dienst uit maakten. Het is het grootste fort dat ooit door de Moren werd gebouwd. Verder ligt Almeria aan de Costa Almeria en is bovendien een belangrijke havenstad. Er hangt een Noord-Afrikaanse sfeer en dat is op zich ook niet zo gek, door de nabijheid van de enige woestijn van Europa.

Jaén

Jaén ligt in het noorden van Andalucía en is met name bekend vanwege zijn prachtige kathedraal en het Castillo de Santa Catalina. In de stad wonen bijna 113.000 mensen en er zijn in totaal 14 stadsdelen. Jaén is een stad in bergachtig gebied. Daardoor zijn er wijken die op zo’n 271 meter hoogte liggen, maar er zijn ook delen van de stad die op 1.835 meter liggen. De stad ligt dan ook aan de noordkant van  het Cordillera Subbética. In de directe omgeving van Jaén liggen vele olijfboomgaarden, waardoor de stad ook wel als Capital mundial del aceite de oliva, de wereldhoofdstad van de olijfolie, wordt gezien.