Costa Blanca

In het zuidelijke deel van de Valenciaanse Gemeenschap ligt de Costa Blanca. De 244 kilometer lange kust die strekt zich uit van Denia in het noorden tot Pilar de la Horadada in het zuiden en heeft veel mooie zandstranden. De Costa Blanca is zondermeer één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de leuke badplaatsen en de vriendelijkheid van de bevolking heeft deze kust vrijwel het hele jaar activiteiten voor de toeristen. En dat is natuurlijk ook te danken aan het aangename klimaat gedurende de wintermaanden. Voor veel Nederlanders is de Costa Blanca dan ook een goede plek om te overwinteren.

De kenmerken van deze kust

Veel mooie zandstranden en lage duinen worden hier afgewisseld met rotspartijen en steile kusten. De meeste hiervan zijn over land goed te bereiken. Maar er zijn ook duingebieden vol met dennenbomen en strandjes die helemaal omgeven zijn door rotsen, waardoor je er alleen per boot kunt komen.

De belangrijkste badplaatsen

De belangrijkste en bekendste badplaatsen langs deze kust zijn Alicante, Benidorm, Calpe en Dénia.

Het klimaat van de Costa Blanca

Dit deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat. Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa. De gemiddelde jaartemperatuur ligt hier op 17.6 graden. Gedurende de zomer is het hier vrijwel dagelijks rond de 30 graden of nog warmer en in de winter is het er meestal tussen de 15 en de 20 graden.