Costa Blanca en haar mooie zandstranden

In het zuidelijke deel van de Valenciaanse Gemeenschap aan de Middellandse Zee in Spanje ligt de Costa Blanca. De 244 kilometer lange kust die strekt zich uit van Denia in het noorden tot Pilar de la Horadada in het zuiden en heeft veel mooie zandstranden. De Costa Blanca is zondermeer één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de leuke badplaatsen en de vriendelijkheid van de bevolking heeft deze kust vrijwel het hele jaar activiteiten voor de toeristen. En dat is natuurlijk ook te danken aan het aangename klimaat gedurende de wintermaanden. Voor veel Nederlanders is de Costa Blanca dan ook een goede plek om te overwinteren.

De kenmerken van de Costa Blanca

Veel mooie zandstranden en lage duinen worden hier afgewisseld met rotspartijen en steile kusten. De meeste hiervan zijn over land goed te bereiken. Maar er zijn ook duingebieden vol met dennenbomen en strandjes die helemaal omgeven zijn door rotsen, waardoor je er alleen per boot kunt komen.

De belangrijkste badplaatsen aan de Costa Blanca

De Costa Blanca, gelegen aan de oostkust van Spanje in de provincie Alicante, staat bekend om zijn prachtige stranden en bruisende badplaatsen. Enkele van de belangrijkste badplaatsen aan de Costa Blanca zijn:

Benidorm

Benidorm is een van de meest populaire badplaatsen aan de Costa Blanca, bekend om zijn lange stranden, levendige nachtleven en hoogbouw langs de kust. Het heeft ook themaparken zoals Terra Mítica en Aqualandia, waardoor het een favoriete bestemming is voor gezinnen en feestgangers.

Alicante

Als de hoofdstad van de provincie Alicante is Alicante een bruisende badplaats met een mix van moderne voorzieningen en historische charme. Het heeft een prachtig strand, Playa del Postiguet, evenals een iconische kasteelheuvel (Castillo de Santa Bárbara) met een panoramisch uitzicht over de stad en de zee.

Calpe

Calpe staat bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties, de Peñón de Ifach, en zijn lange zandstranden. Het is een populaire bestemming voor zon- en strandliefhebbers, met tal van restaurants, bars en winkels langs de kustpromenade.

Denia

Denia is een charmante kustplaats met een rijk historisch erfgoed, waaronder een oud kasteel en een levendige jachthaven. Het heeft prachtige stranden, zoals Playa de las Marinas en Playa de la Punta del Raset, evenals een bruisend centrum met tal van winkels en restaurants.

Jávea (Xàbia)

Jávea is een pittoreske kustplaats met prachtige baaien, kliffen en stranden, waaronder het populaire Playa del Arenal. Het heeft ook een historisch centrum met smalle straatjes en oude gebouwen, evenals een levendige haven en promenade.

Altea

Altea staat bekend om zijn schilderachtige witgekalkte huizen, kronkelende straatjes en prachtige stranden. Het heeft een artistieke sfeer, met veel galerijen, boetieks en ambachtelijke winkels langs de geplaveide straten.

Deze badplaatsen bieden allemaal prachtige stranden, een bruisende sfeer en een scala aan voorzieningen en activiteiten, waardoor ze populaire bestemmingen zijn voor zowel toeristen als lokale bewoners aan de Costa Blanca.

Het klimaat van de Costa Blanca

Dit deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat. Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa. De gemiddelde jaartemperatuur ligt hier op 17.6 graden. Gedurende de zomer is het hier vrijwel dagelijks rond de 30 graden of nog warmer en in de winter is het er meestal tussen de 15 en de 20 graden.