Benalmádena, een populaire badplaats aan de Costa del Sol

Benalmádena is een populaire badplaats aan de Costa del Sol gelegen in Zuid-Spanje, in de autonome regio Andalucía. is een goed voorbeeld van een badplaats die de laatste jaren een enorme groei heeft doorgemaakt. De plaats loopt vrijwel naadloos over in Torremolinos, het bekendste vakantieparadijs aan de Costa del Sol. Ondanks het massatoerisme, is men er toch aardig in geslaagd, om de eigen identiteit van de plaats tot op zekere hoogte te behouden. Vroeger had de plaats ook een belangrijke, strategische waarde. De kust van Spanje werd toen namelijk voortdurend aangevallen door de Afrikaanse zeerovers. Vandaag de dag staan hier enorme hotel en appartementencomplexen.

De plaats bestaat tegenwoordig uit drie verschillende delen:  Pueblo,  Costa en Arroyo de la Miel.

Benalmádena Pueblo

Pueblo is de oorspronkelijke plaats en ligt ongeveer 3 kilometer landinwaards. Dit gedeelte van de badplaats is van Arabische oorsprong. Het historische centrum ligt zo’n 241 meter boven zeeniveau en kenmerkt zich door vele nauwe straatjes en de witte huisjes, wat zo typerend is voor Andalucía. Veel van deze straatjes zijn tegenwoordig autoluw gemaakt. Vanaf Benalmádena Pueblo heb je een schitterend uitzicht over de kustlijn.

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden vind je in Benalmádena Pueblo. In het centrum van de stad ligt het Plaza de las Tres Culturas. Hier vind je het Felipe Orlando Pre-Columbian Art Museum met een grote collectie aan archeologische vondsten. Midden in een fontein op het Plaza de España staat het monument La Niña de Benalmádena. Dit is een bronzen beeld, gemaakt door Jaime Fernández Pimentel. Het is één van de belangrijkste beelden van de stad en beeld een naakt jong meisje uit dat een schelp vasthoudt. Het Castillo de Colomares is een ode aan Christoffel Columbus en zijn ontdekking van Amerika, gebouwd tussen 1987 en 1994. Een ander kasteel is het Castillo de Bil Bil, een Moors bouwwerk omgeven door tuinen en fonteinen. Er zijn hier regelmatig tentoonstellingen en verder wordt het gebouw gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen.

Meer informatie

Meer informatie kun je vinden op de website van de gemeente van Benalmádena.