Costa Dorada, de gouden kust

De Costa Dorada (wat de gouden kust betekent) ligt in het oosten van Spanje aan de Middellandse Zee in de autonome regio Cataluña. De Costa Dorada heeft een lengte van 216 kilometer en  ligt tussen Cunit bij Tarragona in het noorden en L’Hospitalet de l’Infant  in het zuiden, waar de Costa del Azahar begint. Feitelijk bestrijkt deze kust de hele provincie Tarragona, tevens de meest zuidelijke provincie van de autonome regio Cataluña. In het noorden grenst de Costa Dorada aan de Costa del Garraf.

De Costa Dorada kenmerkt zich door de mooie goudgele zandstranden, waar het zijn naam aan te danken heeft. Maar er zijn ook rotskusten. De meest bekende badplaatsen langs deze kust zijn Salou, Cambrils, La Pineda en Ampolla. Salou is zonder enige twijfel de toeristische hoofdstad van deze kuststreek. De permanente kermis aan het einde van de boulevard wordt door de stad als dé attractie van Salou gezien, net als het attractiepark Port Aventura.

De kust mag zich in de zomermaanden verheugen op de toestroom van vele honderduizenden toeristen. Niet voor niets is er speciaal voor dit massatoerisme in de vorige eeuw het vliegveld Reus onder de rook van Tarragona gebouwd.

Het noorden van de Costa Dorada

Het noordelijke deel van de Costa Dorada heeft geen grote badplaatsen, maar alleen kleine plaatsjes met een boulevard en een strand. Eén van de mooiste badplaatsen van dit deel van de kust is Altafulla met de gezellige boulevard en een oude stadskern. Ook het kasteel van Tamarit is de moeite waard om te bezoeken. Helemaal in het noorden ligt de badplaats Calafell. Ook deze plaats heeft een mooi, oud centrum en een kasteel die je kunt bezoeken. Ook de kleinschalige strandjes net ten noorden van Tarragona zijn de moeite waard.

Tarragona

De stad Tarragona ligt vlak aan de kust en is samen met Barcelona wellicht één van de mooiste steden van de autonome regio Cataluña. In het centrum vind je veel mooie, oude gebouwen en ook Romeinse ruïnes. De stad was namelijk in de tijd van Hispania de grootste stad. In Part Alte vind je veel van deze ruïnes terug. Ook is er een enorm amfitheater waar je een schitterend uitzicht hebt over de zee.

Salou en Cambrils, de bekendste badplaatsen

De badplaatsen Salou en Cambrils zijn de grootste en populairste badplaatsen van deze kust, waarbij Salou veruit de bekendste is. Het overgrote deel van de toeristen die een vakantie aan de Costa Dorada boeken, strijken neer in Salou. Het is dan ook niet vreemd dat je hier enorm veel hotels en appartementen kunt vinden, maar ook veel bars en restaurants. Ook is er een zeer bruisend uitgaansleven, vooral in het hoogseizoen als met name jongeren neerstrijken in de badplaats.

Iets minder druk is Cambrils. Ooit was dit een vissersdorp, net als zo veel Spaanse badplaatsen. Nu is Cambrils uitgegroeid tot een grote badplaats met veel hotels. Toch vind je hier nog wel de uitstraling van die oorspronkelijke vissersplaats terug.

Het zuiden van de Costa Dorada

Zoals gezegd strekt de Costa Dorada zich uit tot de delta van de río Ebro. Dit is een enorm vlak, beschermd natuurgebied. Je zou dit gebied kunnen vergelijken met de Coto Doñana, het grootste natuurgebied van Spanje. Het is ook een waar vogelparadijs met moerassen en ook mooie zandstranden. Sinds 1983 is dit een Nationaal Park.