Costa Dorada

De Gouden kust. Dat is letterlijk de vertaling van de Costa Dorada, die zich over een afstand van zo’n 216 kilometer uitstrekt vanaf Tarragona in het noorden tot de delta van de Río Ebro, waar de Costa del Azahar begint. Feitelijk bestrijkt deze kust de hele provincie Tarragona, tevens de meest zuidelijke provincie van de autonome regio Cataluña.

De Costa Dorada kenmerkt zich door de mooie goudgele zandstranden, waar het zijn naam aan te danken heeft, maar ook rotskusten. De meest bekende badplaatsen langs deze kust zijn Salou, Cambrils, La Pineda en Ampolla. Salou is zonder enige twijfel de toeristische hoofdstad van de Costa Dorada. De permanente kermis aan het einde van de boulevard wordt door de stad als dé attractie van Salou gezien, net als het attractiepark Port Aventura.

De kust mag zich in de zomermaanden verheugen op de toestroom van vele honderduizenden toeristen. Niet voor niets is er speciaal voor dit massatoerisme in de vorige eeuw een vliegveld onder de rook van Tarragona gebouwd.