Costa Tropical en haar baaien en beschutte stranden

De Costa Tropical is een kustlijn gelegen aan de Middellandse Zee in het zuiden van Spanje in de autonome regio Andalucía (Andalusië). De Costa Tropical ligt ingeklemd tussen de Costa del Sol in het westen en de Costa de Almería in het oosten. Ze dankt haar naam aan de tropische vruchten, zoals avocado en mango’s, die hier op de berghellingen groeien. De 100 kilometer lange kust strekt zich uit van La Herradura tot La Rábita. Het is één van de weinige kustgebieden in Spanje waar nog geen sprake is van het extreme massatoerisme.

De ligging van de Costa Tropical

Kenmerkend voor de Costa Tropical is de ligging aan de voet van de Sierra de Almijara. De bergen lopen door tot pal aan de kust, waardoor er veel baaien en beschutte stranden zijn. Het zeer milde subtropische klimaat en beschutting door bergketens zorgt ervoor dat de gemiddelde jaartemperatuur bijna 20 graden is. De zon schijnt in dit deel van Spanje maar liefst 320 dagen per jaar. Dat komt neer op meer dan 3.000 uur per jaar. Daarnaast regent het hier ook een stuk minder dan in andere kustgebieden. Dit deel van Spanje staat bekend om de Moorse invloeden. Overal langs de kust vind je nog bouwwerken uit de tijd van de Arabische overheersing.

De badplaatsen

Bekende badplaatsen aan de Costa Tropical zijn Almuñecar, Motril, Salobreña, Calahonda en La Herradura. De badplaats Almuñécar is tegenwoordig de belangrijkste badplaats van de Costa Tropical. Vroeger was dit een dorp waar de inwoners van de visserij leefden. Vandaag de dag is toerisme hier de belangrijkste bron van inkomsten voor de bewoners. Het is een levendige badplaats met gezellige winkeltjes en restaurants. Vlak ten oosten van Almuñécar ligt Salobreña met haar middeleeuws stadscentrum. Tegelijkertijd, zoals zo vaak een badplaats met hotels en appartementen, waar het toeristen aan niets mag ontbreken. Een andere badplaats en tevens havenstad is Motril. De stad zelf ligt iets verder van zee, maar langs het strand zijn de afgelopen decennia de nodige hotels en appartementen gebouwd. Vanaf Motril is er een directe veerboot verbinding met de stad Melilla, een Spaanse enclave bij Marokko.

Recreatie aan de Costa Tropical

De kust leent zich door het klimaat uitstekend voor een strandvakantie. Maar er is hier veel meer te doen. Zo zijn er twee grote jachthavens te vinden, één in Motril en één in La Herradura. Van daaruit kun je boottochten maken langs de kust. Verder waait het hier vrijwel altijd, waardoor dit een perfecte plek is voor diverse watersporten, zoals windsurfen, zeilen en paragliden. Ook is de Costa Tropical zeer geliefd bij duikers.

Het achterland

Het achterland van de Costa Tropical kenmerkt zich door het prachtige, groene landschap met heuvels en bergen met witte dorpjes. Een prachtig gebied voor een heerlijke wandeling in de natuur, waarbij je op hoogte kunt genieten van een schitterend uitzicht. Als je mazzel hebt en op een heldere dag de heuvels in gaat, kun je Afrika zien liggen.