Costa del Azahar

De Costa del Azahar ligt aan de Middellandse Zee in het oosten van Spanje in de provincies Castellón, Valencia en een deel van de provincie Alicante in de Communidad Valenciana. In het noorden grenst de deze kust aan de Costa Dorada. Het is de langste en ook vlakste kustlijn van Spanje met een lengte van 120 kilometer. De kust kenmerkt zich bovendien door de vele citroen- en sinaasappelbomen. Letterlijk vertaald betekent Costa del Azahar de ‘bloesemkust’. De naam dankt deze kust aan de Moren, waarvoor de sinaasappelboom een belangrijke rol vervulde. De prachtige bloesem van de boom was één van de belangrijkste elementen voor de vormgeving van de Moorse tuinen, naast het klaterende water van fontijnen en kleurige moszaïeken die je overal in de streek terug kunt vinden.

De badplaatsen van de Costa del Azahar

De meest bekende badplaatsen langs deze kustlijn zijn Benicarló, Vinaròs, Peñiscola, Alcossebre, Benicàssim en Castellón de la Plana. Toch is deze kustlijn tot dusver vooral populair onder de Spanjaarden zelf en minder bekend onder de toeristen die vooral naar de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol reizen. Van alle badplaatsen aan de Costa del Azahar is wat ons betreft de badplaats Peñiscola de mooiste.

Het binnenland

Daar waar de kust erg vlak is, is het binnenland van deze kustlijn juist heel bergachtig. De regio is zelfs één van de meest bergachtige gebieden van heel Spanje. Wil je dus iets anders zien dan zee en strand, dan is een uitstapje naar het binnenland absoluut zeer de moeite waard.

Het klimaat van de Costa del Azahar

Dit deel van Spanje heeft een mediterraan klimaat. Warme en soms hete zomers en milde winters. Er valt ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een klein aantal geconcentreerde dagen. Dit worden ook wel de zogenaamde Mediterrane buien genoemd.