País Vasco

País Vasco is een autonome regio in het noorden van Spanje dat grenst aan Frankrijk en gelegen is aan de Golf van Biskaje. In het westen grenst deze autonome regio aan Cantabria, in het zuiden aan Castilla y Léon en La Rioja en in het zuidoosten en oosten aan Aragón. De hoofdstad van het Baskenland is Vitoria-Gasteiz, maar andere belangrijke steden zijn Bilbao en San Sebastián. De Basken hebben een unieke cultuur en identiteit. Ze hebben hun eigen taal, het Baskisch (Euskara), dat geen enkele verwantschap heeft met andere Europese talen. De Baskische cultuur heeft sterke traditionele elementen, waaronder dans, muziek en sport, zoals pelota, een traditioneel Baskisch balspel. Het Baskenland heeft een aanzienlijke mate van autonomie binnen Spanje. Het heeft een eigen regering, het Baskische Parlement, dat bevoegdheden heeft op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en belastingen.

Economie van País Vasco

Het Baskenland heeft een sterke en diverse economie. Het is bekend om zijn industriële sector, met name in de metallurgie en scheepsbouw.
Bilbao herbergt het Guggenheim Museum, een internationaal bekend kunstmuseum dat heeft bijgedragen aan de stad als cultureel centrum en toeristische bestemming.

Geschiedenis van País Vasco

Het Baskenland heeft een complexe geschiedenis en heeft vaak gestreden voor meer autonomie. In de late 20e eeuw was er een periode van geweld, voornamelijk uitgeoefend door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De ETA kondigde echter in 2018 officieel haar ontbinding aan, waarmee een einde kwam aan een gewelddadig tijdperk.

Toerisme in País Vasco

Het Baskenland is populair bij toeristen vanwege zijn prachtige natuur, rijke cultuur en gastronomie. San Sebastián staat bekend om zijn stranden en culinaire scène, terwijl Bilbao aantrekkelijk is vanwege het Guggenheim Museum en andere architectonische hoogtepunten.

Gastronomie in País Vasco

Het Baskenland staat bekend om zijn uitstekende gastronomie. Pintxos, kleine hapjes die worden geserveerd in bars, zijn populair, en de regio heeft een aantal van de beste restaurants van Spanje, waaronder enkele met Michelin-sterren.

Belangrijke steden van País Vasco

Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz ligt in het binnenland van het Baskenland, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Bilbao en ongeveer 100 kilometer ten zuiden van San Sebastián.
Het is de grootste stad van het Baskenland in termen van oppervlakte. Vitoria-Gasteiz heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn goed bewaarde historische centrum.

Bilbao

Bilbao ligt aan de noordelijke kust van Spanje, aan de monding van de rivier de Nervión. Het is de grootste stad van het Baskenland en de hoofdstad van de provincie Biskaje. Bilbao heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk economisch centrum. Historisch gezien was de stad bekend om zijn industriële activiteiten, zoals de scheepsbouw en metallurgie. In de afgelopen decennia heeft Bilbao echter een transformatie ondergaan en is het uitgegroeid tot een centrum van kunst, cultuur en toerisme.

San Sebastián (Donostia)

San Sebastián ligt aan de Baai van Biskaje, in het noorden van Spanje, niet ver van de grens met Frankrijk. Het is de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa in het Baskenland. San Sebastián staat bekend om zijn prachtige stranden, waaronder het beroemde Playa de la Concha. Het strand is omgeven door een schilderachtige boulevard en biedt een prachtig uitzicht op de stad. De stad is een culinair paradijs en staat bekend om zijn pintxos. De Oude Stad (Parte Vieja) van San Sebastián herbergt talloze bars en restaurants waar je kunt genieten van deze heerlijke kleine hapjes.

Overige bezienswaardigheden in País Vasco

Pamplona (Iruña)

Hoewel Pamplona de hoofdstad is van de aangrenzende regio Navarra en niet direct deel uitmaakt van het Baskenland, heeft het wel historische en culturele banden met de Baskische cultuur. Pamplona staat vooral bekend om de San Fermín-feesten met de beroemde stierenrennen.

Hondarribia (Fuenterrabía)

Het plaatsje Hondarribia is gelegen aan de monding van de rivier de Bidasoa, tegenover de Franse stad Hendaye, is Hondarribia een charmant vissersstadje met een goed bewaard gebleven historisch centrum. Het beschikt over kleurrijke huizen, smalle straatjes en een indrukwekkend middeleeuws kasteel.

Zarautz

Zarautz is een populaire badplaats met een uitgestrekt strand en staat bekend om zijn surfcultuur. Het heeft een aangename boulevard en een levendige sfeer, vooral in de zomermaanden.

Getaria

Dit is een pittoresk vissersdorpje aan de kust, bekend om zijn visrestaurants en de geboorteplaats van de beroemde ontdekkingsreiziger Juan Sebastián Elcano. Getaria biedt ook prachtige uitzichten op de omliggende kustlijn.

Guernica (Gernika)

Guernica heeft historische betekenis vanwege het beroemde schilderij “Guernica” van Pablo Picasso, dat de verwoesting van de stad tijdens de Spaanse Burgeroorlog weergeeft. Het is een belangrijke culturele en historische bestemming.

Lekeitio

Lekeitio is een charmant kustplaatsje met een pittoreske haven, stranden en een oud stadscentrum. De kerk van Santa María is een opvallende bezienswaardigheid.

Bermeo

Bermeo is een belangrijke vissershaven en heeft een rijke maritieme geschiedenis. Het is een schilderachtig stadje met kleurrijke huizen en biedt ook toegang tot het nabijgelegen Natuurreservaat Urdaibai.

Mundaka

Dit is een klein vissersdorp dat bekend staat om zijn wereldberoemde surfspot. Mundaka trekt surfers van over de hele wereld vanwege de indrukwekkende golven.