La Escala, badplaats aan de Costa Brava

La Escala is een charmante kustplaats gelegen aan de Costa Brava in de regio Cataluña, in het noordoosten van Spanje. De badplaats heeft ongeveer 4.000 inwoners en ligt aan het zuidelijk gedeelte van de Golf de Roses. De meeste gebouwen zijn Deze badplaats is populair bij zowel toeristen als lokale bewoners vanwege de combinatie van prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en een ontspannen sfeer. Het is een ideale bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar zon, zee, geschiedenis en culinaire ervaringen aan de Costa Brava. De badplaats heeft prachtige zandstranden. Het belangrijkste strand is de Playa de la Llosa. De stranden van La Escala staan bekend om hun fijne zand en het helderblauwe water. Het aantal toeristen dat de badplaats bezoekt is de laatste jaren geleidelijk iets toegenomen, maar over het algemeen is er hier, in tegenstelling tot de meeste andere badplaatsen nog weinig van te merken. Grote hotel- en appartementcomplexen zie je hier nog niet zoveel, waardoor het stadje nog steeds door het leven gaat als een gezellig vissersstadje met een eigen atmosfeer.

Historie van La Escala

La Escala heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De oorsprong van de badplaats gaat terug tot de oprichting van de Griekse kolonie Emporion (Empúries in het Catalaans) in de 6e eeuw voor Christus. Emporion was een belangrijk handelscentrum en een van de oudste Griekse nederzettingen op het Iberisch schiereiland. Later werd het overgenomen door de Romeinen en diende het als Emporiae.

Tijdens de Romeinse overheersing bleef Empúries een bloeiende stad. De overblijfselen van Romeinse villa’s, tempels en andere structuren getuigen van deze periode. De stad bleef echter geleidelijk in verval na de val van het Romeinse rijk. Na de Romeinse periode was La Escala betrokken bij de middeleeuwse conflicten in de regio. Het diende als een strategisch punt vanwege de nabijheid van de zee en de ligging aan de rand van het graafschap Empúries.

La Escala ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een vissersdorp. De visserij werd een belangrijke economische activiteit en heeft nog steeds invloed op de lokale cultuur en keuken. Ook nu nog is de badplaats ook een belangrijke vissersplaats.

Zeer de moeite waard is verder het heuvelachtige achterland bij La Escala. Of breng een bezoek aan het nabijgelegen Ampurias (Empúries). Voor wat betreft het uitgaansleven: La Escala telt momenteel 6 discotheken en verder de nodige restaurantjes en kroegen, maar echt bruisend is het er (nog) niet.