Documenten voor reizen naar Spanje

Welke documenten heb je nodig als je naar Spanje reist? Op deze pagina leggen wij je dit uit. Spanje is lid van de Europese Unie. Daarnaast behoort Spanje tot de groep van Schengenlanden. Dit betekent dat er geen fysieke grenscontroles meer plaatsvinden. Wel moet je altijd in  het bezit zijn van een geldig paspoort of een ID-kaart. Nederlanders kunnen zich vrij in Spanje vestigen en er gelden geen beperkingen voor wat betreft de verblijfsduur. Verder zijn de volgende voorwaarden van toepassing voor Spanje.

Voor alle landen binnen de Europese Unie is het verplicht om te beschikken over:

  •  een geldig paspoort, of
  •  een geldige Europese identiteitskaart.

Documenten voor auto’s

In Spanje moet je net als in Nederland beschikken over een geldig rijbewijs. Reis je met je eigen auto naar Spanje dan moet je ook je Nederlandse autopapieren, internationale motorrijtuigen-verzekeringskaart (groene kaart) en dus je rijbewijs meenemen. Een kopie is niet toegestaan, net als in Nederland.

Documenten voor honden, katten en andere huisdieren

Gezondheidsverklaring (niet ouder dan 10 dagen) en bewijs van inenting tegen hondsdolheid (minimaal 1 maand en maximaal 1 jaar oud). Informeer eerst of huisdieren in uw hotel, camping of appartementencomplex toegelaten worden. In het Spaanse openbaar vervoer, soms ook in de taxi, worden ze geweigerd. Binnen de bebouwde kom moet een hond aangelijnd zijn. Bij het vervoer van een hond in een auto is de bestuurder verplicht voldoende vrijheid van beweging te behouden om zowel zijn eigen veiligheid als die van de inzittenden te waarborgen. Hij dient de dieren zodanig gescheiden te houden dat zij geen gevaar opleveren (bijv. d.m.v. een scherm of het vastzetten van de hond).

Documenten voor boten (voor recreatiedoeleinden)

De Nederlandse regels voor het Vaarbewijs (d.d. 1 april 1992) zijn ook in Spanje van toepassing. In Nederland is een Vaarbewijs verplicht voor schepen die 15 meter of langer zijn en voor motorboten die korter zijn dan 15 meter, maar sneller kunnen varen dan 20 km/uur.

In verband met eventuele taalproblemen en/of misverstanden is het zeker aan te raden in het bezit te zijn van het ICC (Internationaal Certificaat van Competentie) van de ANWB, waarin wordt uitgelegd hoe de Nederlandse regels luiden. Het ICC is ook aan te bevelen voor boten anders dan die hierboven worden genoemd. Denk daarbij aan jetski’s, waterscooters etc.

Verder moet je altijd in het bezit zijn van het eigendoms- of registratiebewijs. Mocht je hierover niet beschikken, doordat in Nederland voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht bestaat, dan kun je ook volstaan met het ICP (Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen).

Voor kano’s, roeiboten en zeilplanken kun je volstaan met het meenemen van de aankooppapieren of een ICP.

Voor bezitters van snelle motorboten is het internationaal vaarbewijs van de Nederlandse Waterski Bond zeker aan te raden. Dit geldt ook voor jetski’s, welke geregistreerd dienen te zijn en waarvoor een vaarbewijs verplicht is.

De tijdelijke vaarvergunning is te verkrijgen bij de ‘Comandancia de la Marina’ ter plaatse. Deze vergunning wordt verleend als je kunt aantonen dat de boot je eigendom is, bijvoorbeeld met een ICP of Vlaggebrief.

Meer informatie kun je vinden op de website van de Nederlandse Rijksoverheid.