Openingstijden van winkels en bedrijven in Spanje

Over het algemeen hebben bedrijven en instellingen in Spanje vergelijkbare openingstijden, hoewel er variaties kunnen zijn afhankelijk van de regio en het type bedrijf. Een overzicht per branche.

Openingstijden van winkels

Winkels in Spanje hebben doorgaans een siësta in de middag, waarbij ze tussen 14:00 uur en 17:00 uur gesloten zijn. Veel winkels heropenen dan van 17:00 uur tot 20:00 uur of later. Grote winkelketens en warenhuizen zijn vaak de hele dag open zonder siësta. Dat geldt ook voor outlet centra. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten, behalve in toeristische gebieden en de grotere steden.

Restaurants

Restaurants hebben meestal lunchtijden tussen 13:00 uur en 16:00 uur. De dineruren zijn meestal tussen 20:00 uur en middernacht of later. Spaanse eetgewoonten kunnen variëren, met diners die vaak later op de avond beginnen dan in sommige andere landen. Veel restaurants openen om die reden pas rond 20.00 uur voor het diner.

Banken

Banken zijn over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 14:00 uur. Sommige banken zijn ook op donderdagmiddag na de siësta open. Ze zijn doorgaans gesloten in het weekend en op feestdagen.

Musea en bezienswaardigheden

De openingstijden van musea en bezienswaardigheden kunnen variëren, maar ze zijn meestal geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 18:00 uur of later. Sommige locaties kunnen op maandag gesloten zijn.

Openingstijden van supermarkten

Supermarkten hebben meestal ruimere openingstijden dan kleine winkels en zijn vaak open van ’s ochtends vroeg tot’ s avonds laat, met minimale sluitingstijden tijdens de siësta. Op steeds meer plaatsen zijn supermarkten de hele dag zonder onderbreking.

Het is belangrijk op te merken dat deze openingstijden algemeen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke locatie, regio en lokale gewoonten. Daarom is het altijd een goed idee om de openingstijden te controleren voor specifieke bedrijven of instellingen die u wilt bezoeken tijdens uw verblijf in Spanje.