Comares, het balkon van de Costa del Sol

Comares is een pittoresk plaatsje gelegen in de provincie Málaga in de autonome regio Andalucia in Zuid-Spanje. Het ligt op ongeveer 28 kilometer van de Costa del Sol en is onderdeel van de regio Axarquía. Het plaatsje kenmerkt zich door witte huisjes met mooie balkons en smalle straatjes. Door de schitterende ligging wordt Comares ook wel het balkon van de Costa del Sol genoemd. Via een kilometers lange en behoorlijk smalle en bochtige weg bereik je het plaatsje dat op een heuveltop is gebouwd.

De auto kun je aan de rand van het plaatsje parkeren waarna je te voet verder gaat. Via de Puerta de Málaga kom je uit in het centrum. Door haar ligging heb je vanaf de plaats prachtige panoramische uitzichten op het omringende platteland, de bergen en de Middellandse Zee in de verte. Bij heldere weersomstandigheden kun je boven de Middellandse Zee de bergen van Marokko zien liggen.

Het plaatsje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Fenicische en Romeinse tijden. In de Moorse periode was Comares een belangrijke vesting met een kasteel dat diende ter verdediging. Ondanks zijn kleinere omvang is het plaatsje zeer populair bij toeristen die op zoek zijn naar een rustige en schilderachtige omgeving. Het is een plek waar bezoekers kunnen genieten van de charmante smalle straatjes, witgekalkte huizen en de ontspannen sfeer.

De omgeving van Comares is ook aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. Het landschap is bezaaid met olijfgaarden, amandelbomen en biedt mogelijkheden voor wandeltochten.

Bezienswaardigheden van Comares

Comares is op zich al een bezienswaardigheid door de schitterende ligging, de witte huizen en de smalle straatjes en pleintjes. Maar het plaatsje heeft ook nog een paar bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn.

Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación

De Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación is de belangrijkste kerk in Comares en staat bekend om zijn historische en architectonische betekenis. De kerk dateert uit de 16e eeuw en heeft een mix van gotische en renaissancistische architecturale stijlen. Het exterieur van de kerk is opvallend met zijn eenvoudige maar elegante ontwerp, terwijl het interieur enkele artistieke elementen bevat. Binnenin de kerk zijn er verschillende kapellen, altaren en religieuze beelden die getuigen van de rijke religieuze geschiedenis van het gebied. Let op de details van het altaarstuk en andere decoratieve elementen die typerend zijn voor de kunststijlen uit die tijd. De Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación is niet alleen een historisch monument, maar ook een actieve plaats van eredienst. Het bijwonen van een dienst of een kerkelijk evenement kan je meer inzicht geven in de lokale religieuze tradities en gemeenschap. De ligging van de kerk op een heuveltop biedt bezoekers niet alleen een spirituele ervaring, maar ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Tijdens ons bezoek in mei 2023 was deze kerk niet geopend.

Castillo de Comares

Het Castillo de Comares, ook wel bekend als het kasteel van Comares, is een historisch fort aan de rand van Comares.  Het Castillo de Comares heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Moorse overheersing van het Iberisch schiereiland. Het diende als een strategisch verdedigingspunt voor de regio. Het kasteel heeft typische kenmerken van Moorse architectuur, met versterkte muren, torens en bastions. De structuur is gebouwd op een heuveltop, waardoor het een strategisch voordeel had bij het bewaken van het omliggende gebied. Naast het dienen als een defensieve structuur, fungeerde het kasteel waarschijnlijk ook als een residentie voor de lokale heersers. De locatie boven op de heuvel bood niet alleen een tactisch voordeel, maar gaf ook een indrukwekkend uitzicht op de omliggende gebieden.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan het Castillo de Comares is het prachtige panoramische uitzicht dat je krijgt vanaf de heuveltop. Het is een geweldige plek om de omgeving en het dorp Comares zelf te bewonderen.

Monument voor de feestganger

Midden in het plaatsje, aan de Plaza de los Verdiales staat een monument gewijd aan ‘het feestbeest’: El Fiestero. Het monument vertegenwoordigt de populaire cultuur van de verdiales. Het is gewijd aan deze traditionele dans van het gebied. Het is een enorm monument dat een dorpeling voorstelt die de tamboerijn bespeelt in een verdiale zanghouding. Elk jaar vindt hier traditiegetrouw het festival de Verdiales plaats met een proeverij van producten uit de streek.  Het Plaza de los Verdiales is niet het belangrijkste plein van Comares, maar je mag dit plein niet missen als je een bezoek aan deze plaats brengt. Op het plein vind je naast het standbeeld ook plaquettes en afbeeldingen. Ook heb je hier een mooi uitzicht over een deel van het plaatsje.

Feesten en Evenementen

Net als veel Spaanse dorpen, viert Comares verschillende traditionele feesten en evenementen gedurende het jaar, waaronder de Semana Santa (Heilige Week) en het dorpsfeest ter ere van de beschermheilige.

De omgeving van Comares is ook aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. Het landschap is bezaaid met olijfgaarden, amandelbomen en biedt mogelijkheden voor wandeltochten.