Estepona, stad aan de westelijke Costa del Sol

Estepona is een prachtige stad aan de Costa del Sol in de provincie Malaga, Spanje. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, schilderachtige straatjes, bloemrijke pleinen en levendige haven. De stad heeft op dit moment ongeveer 70.000 inwoners.

Het historische centrum van Estepona

De oude stad van Estepona, ook wel bekend als “Casco Antiguo” of “Barrio Antiguo”, is een betoverende wijk vol charme en geschiedenis. Wandel door de kronkelende straatjes van de oude stad, waar elke hoek een nieuwe ontdekking kan onthullen. Deze smalle steegjes zijn omzoomd met witgekalkte huizen, bloemrijke balkons en sfeervolle pleintjes.

Plaza de las Flores

Het Plaza de las Flores is een levendig plein en staat bekend om zijn kleurrijke bloemenmarkt, waar lokale bloemisten een scala aan prachtige bloemen en planten verkopen. Het is een geweldige plek om te genieten van een kopje koffie of een glas wijn terwijl je de levendige sfeer opsnuift.

Murales de Estepona

Een van de opvallendste kenmerken van de oude stad zijn de prachtige muurschilderingen die de gevels van gebouwen sieren. Deze kunstwerken, bekend als de “Murales de Estepona”, zijn kleurrijk en gevarieerd, en brengen het historische en culturele erfgoed van de stad tot leven.

Iglesia de los Remedios

Deze kerk, gelegen aan de Plaza San Francisco, is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in Estepona. De bouw van de Iglesia de los Remedios begon in de 18e eeuw, rond 1755, en werd voltooid in 1799. Het is een voorbeeld van barokke architectuur, met een indrukwekkende gevel en interieur. De kerk heeft een opvallende gevel met een centrale toegangsdeur en twee klokkentorens aan weerszijden. Het interieur is rijkelijk versierd met barokke ornamenten, altaarstukken en religieuze beelden.

De Iglesia de los Remedios is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Remedies, de beschermheilige van Estepona. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor de lokale bevolking en trekt ook bezoekers aan van buiten de stad. Als een van de oudste en meest prominente gebouwen in Estepona, wordt de kerk beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed van de stad. Het is een populaire bezienswaardigheid voor toeristen die geïnteresseerd zijn in religieuze architectuur en geschiedenis.

De kerk speelt ook een rol bij verschillende religieuze festivals en evenementen in Estepona, zoals processies tijdens Semana Santa (Heilige Week) en vieringen ter ere van de beschermheilige.

Plaza del Reloj

De Plaza del Reloj, wat “Plein van de Klok” betekent, is een centraal en levendig plein in het hart van de oude stad. Het plein ligt in het historische centrum van Estepona, vlakbij belangrijke bezienswaardigheden zoals de Iglesia de los Remedios en de Plaza de las Flores. Het is gemakkelijk te bereiken en een populaire ontmoetingsplaats voor zowel inwoners als toeristen. De Plaza del Reloj dankt zijn naam aan het klokkenhuis dat het middelpunt vormt. Deze klokkentoren dateert uit de 15e eeuw en diende ooit als de hoofdingang van de stad. De klok op de toren is een kenmerkend symbool van Estepona en wordt vaak gefotografeerd door bezoekers.

Het plein heeft een gezellige en levendige sfeer, vooral tijdens de avonduren wanneer de lokale bevolking en bezoekers samenkomen om te ontspannen, te genieten van een drankje op een van de terrassen en te genieten van het straatleven. Rond het plein staan diverse historische gebouwen, waaronder traditionele Andalusische huizen met witgekalkte muren en bloemrijke balkons. Langs de randen van het plein vind je ook gezellige cafés, restaurants en winkels. Gedurende het hele jaar vinden er tal van evenementen plaats, zoals optredens van artiesten, ambachtelijke markten en lokale festiviteiten. Het is daarmee een bruisende plek waar veel te beleven valt.

Tapasbars en restaurants in Estepona

Verken de culinaire scene van Estepona door de vele tapasbars en restaurants in de oude stad te ontdekken. Proef lokale specialiteiten zoals “pescaíto frito” (gefrituurde vis), gazpacho en Iberische ham, en geniet van de gezellige sfeer van deze traditionele eetgelegenheden.

Al met al biedt de oude stad van Estepona een onvergetelijke ervaring, waar geschiedenis, cultuur en gastronomie samenkomen in een betoverende setting.

Stranden van Estepona

Estepona heeft meer dan 20 kilometer aan prachtige stranden, waaronder Playa del Cristo, een beschutte baai met ondiep water en perfect om te zwemmen, en Playa de la Rada, een lang zandstrand met tal van voorzieningen.

Selwo Aventura

Dit is een populaire attractie voor gezinnen, een groot wildreservaat waar bezoekers dieren in semi-wilde omgevingen kunnen zien, zoals leeuwen, olifanten, giraffen en nog veel meer.

Orchidarium

Estepona herbergt ook een van de grootste orchideeënkassen ter wereld, waar bezoekers een uitgebreide collectie orchideeën uit alle hoeken van de wereld kunnen bewonderen.

Gastronomie

Net als veel steden in Andalusië biedt Estepona een scala aan heerlijke gerechten, waaronder verse zeevruchten, traditionele tapas en lokale specialiteiten zoals “pescaíto frito” (gefrituurde vis).

Evenementen in Estepona

Estepona organiseert het hele jaar door verschillende evenementen en festivals, waaronder het Carnaval in februari, de Semana Santa-processies tijdens de paasweek en het Feria-festival in augustus.

Samengevat is Estepona is een geweldige bestemming voor zowel zonzoekers als cultuurliefhebbers, met een ontspannen sfeer en veel te ontdekken en te genieten.