Castilla La Mancha

In het centrale deel van Spanje, ten zuidoosten van Madrid ligt één van de grootste autonome gebieden van Spanje, Castilla la Mancha. Het omvat het zuidelijke gedeelte van het voormalig koninkrijk Castilla en de regio La Mancha, beroemd door de verhalen van Don Quijote die zich hier afspeelden. Karakteristiek voor deze regio zijn onder andere de talrijke witte molens.

Toledo

De hoofdstad van Castilla la Mancha is Toledo, gelegen op ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Madrid. De stad ligt op een berg, op 529 meter hoogte. Het is verder één van de steden met de grootste monumentale en culturele rijkdom van Spanje. Nog niet zo lang geleden werd Toledo door de Unesco zelfs uitgeroepen tot Nationaal Erfgoed van Spanje. Je vindt hier immers de meeste monumenten per vierkante kilometer.

Cuenca

De regio zelf is een afwisseling van kale hoogvlakten en gezellige stadjes, zoals de middeleeuwse stad Cuenca. Deze stad is vooral beroemd vanwege de ‘Casas Colgantes’, de hangende huizen. De regio wordt doorkruist door de belangrijke hoofdroute van Madrid naar de Costa del Sol, de N-V. De redactie van Spain Online bezocht in de afgelopen jaren zowel Toledo als Cuenca en was zeer onder de indruk. Een bezoek aan deze twee steden mag je dus eigenlijk ook niet missen.