De Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden (Islas Canarías) worden gevormd door Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera en El Hierro. Ze liggen op zo’n 1.400 kilometer in de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Spanje, voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. Een zeer populaire vakantiebestemming op nog geen 4 uur vliegen van Nederland. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want gedurende het hele jaar is het hier aangenaam warm. In de zomer vaak tussen de 25 en 30 graden en in de rest van het jaar liggen de temperaturen meestal op een aangename 20 tot 25 graden.  De meeste toeristen die een bezoek brengen aan de Canarische Eilanden gaan naar Gran Canaria of Tenerife. De Canarische Eilanden hebben twee hoofdsteden: Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife.

La Palma

Het mooiste eiland volgens de Spanjaarden zelf, is La Palma. Dit is het meest noordwestelijk gelegen eiland. La Palma wordt gekenmerkt door prachtige bossen en prachtige natuur en vooral ook door het ontbreken van het grote massatoerisme. Het aantal hotels en appartementen op het eiland is beperkt.

Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en ligt als het ware ingeklemd tussen de andere eilanden. Het eiland biedt voor elk wat wils. Dus zelfs al u niet zo van massatoerisme houdt, is Tenerife nog steeds de moeite waard. Eigenlijk is alles er aanwezig, om uw vakantie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Of u nu lekker in de zon aan het strand of op het terras van uw hotel of appartement wilt liggen, lekker wilt stappen tot in de kleine uurtjes, of gewoon lekker het minder toeristische binnenland in wilt trekken. Het kan er allemaal.

Fuerteventura

Voor de langste en mooiste zandstranden van de Canarische Eilanden zou u eigenlijk toch het beste kunnen afreizen naar Fuerteventura, aangezien ze hier vrijwel op het hele eiland te vinden zijn. Fuerteventura is overigens het meest zuidoostelijke eiland en ligt dus het dichtst bij het Afrikaanse continent. Het is ook het enige eiland waar echte goudgele zandstranden te vinden zijn. Op de andere eilanden zijn veruit de meeste zandstranden zwartgekleurd.

Vulkanische Canarische Eilanden

Alle eilanden zijn vulkanisch en zijn door uitbarstingen ontstaan. Volgens geologisch onderzoek zijn Lanzarote en Fuerteventura waarschijnlijk de oudste eilanden. Door de eeuwen heen vonden er regelmatig vulkaanuitbarstingen plaats, de meest recente was de uitbarsting van de Chinyero op Tenerife in 1909, Volcán de San Juan (1949), Volcán Tenguia (1971) en de Cumbre Vieja (2021) op La Palma.