Blanes en de prachtige botanische tuinen

Blanes is een mooie kustplaats gelegen aan de Costa Brava in het noordoosten van Cataluña (Catalonië), Spanje. Het is een leuke, levendige badplaats, bekend om zijn prachtige stranden en baaien. Tegenwoordig heeft de badplaats zo’n 41.000 inwoners.

Stranden van Blanes

Het belangrijkste strand, Playa de Blanes, is een lang zandstrand met helder water en een scala aan voorzieningen. Daarnaast zijn er afgelegen baaien en stranden langs de kustlijn die ideaal zijn voor rust en ontspanning. Langs de kust van Blanes loopt een schilderachtige promenade, de Passeig de Mar, waar bezoekers kunnen wandelen, fietsen of gewoon genieten van het prachtige uitzicht op zee. Langs de promenade vind je gezellige restaurants, bars en winkels.

Bezienswaardigheden in Blanes

De badplaats heeft een aantal leuke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hieronder praten we je bij over de belangrijkste.

Marimurtra botanische tuinen (Jardí Botànic Marimurtra)

De prachtige botanische tuinen zijn een van de belangrijkste attracties van Blanes. Ze bieden een indrukwekkende verzameling van meer dan 4.000 plantensoorten uit de hele wereld, evenals een spectaculair uitzicht over de kustlijn. De Marimurtra Botanische Tuinen werden opgericht in 1920 door de Duitse zakenman Carl Faust. Faust had een passie voor botanie en creëerde de tuinen als een privéproject. Later schonk hij de tuinen aan de stad Blanes, en ze zijn sindsdien open voor het publiek. Een van de meest opvallende kenmerken van de Marimurtra Botanische Tuinen is het adembenemende uitzicht dat ze bieden over de kustlijn van Blanes en de Middellandse Zee. Verschillende uitkijkpunten in de tuinen bieden panoramische vergezichten die bezoekers niet snel zullen vergeten.

Collectie

De tuinen herbergen een indrukwekkende collectie van meer dan 4.000 plantensoorten uit de hele wereld. De collectie omvat exotische planten, zeldzame boomsoorten, succulenten, palmbomen en nog veel meer. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende secties op basis van geografische regio’s, zoals de mediterrane, tropische, en subtropische zones.

Architectuur

Naast de prachtige plantencollectie heeft de Marimurtra Botanische Tuinen ook enkele opmerkelijke architectonische kenmerken, waaronder terrassen, fonteinen, paviljoenen en beelden. Deze elementen voegen toe aan de esthetische schoonheid en charme van de tuinen.

Educatieve activiteiten

De tuinen bieden ook educatieve activiteiten en rondleidingen voor bezoekers die meer willen leren over de verschillende plantensoorten en hun habitats. Er zijn informatieborden verspreid over de tuinen die interessante feiten en weetjes bevatten over de planten.

De Marimurtra Botanische Tuinen zijn niet alleen een paradijs voor liefhebbers van planten en tuinen, maar ook een plek van rust, schoonheid en contemplatie. Ze bieden een unieke en verrijkende ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

Castillo Sant Joan de Blanes

Bovenop een heuvel aan de rand van Blanes ligt het kasteel Sant Joan, een oud fort dat dateert uit de 11e eeuw. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Het kasteel Het kasteel diende oorspronkelijk als een verdedigingsfort ter bescherming van de kust tegen aanvallen van piraten en vijandelijke troepen. Het was onderdeel van een netwerk van versterkingen langs de kust van Catalonië tijdens de Middeleeuwen.

Het kasteel Sant Joan is gebouwd in de Moorse stijl en bestaat uit dikke stenen muren, torens en bastions. Het heeft een strategische ligging op een heuveltop, waardoor het een panoramisch uitzicht biedt over de stad Blanes en de omliggende kustlijn. Bezoekers kunnen het kasteel Sant Joan bereiken via een korte wandeling vanuit het centrum van Blanes. Hoewel het kasteel meestal niet open is voor het publiek, kunnen bezoekers nog steeds de buitenkant verkennen en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de heuveltop.

Het kasteel Sant Joan bevindt zich te midden van prachtige natuurlijke omgevingen, waaronder mediterrane bossen en kliffen die uitkijken over de zee. Het is een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers die willen genieten van de schoonheid van de Costa Brava. Tegenwoordig wordt het kasteel Sant Joan regelmatig gebruikt als locatie voor culturele evenementen, concerten, tentoonstellingen en middeleeuwse markten. Deze evenementen brengen het kasteel tot leven en bieden bezoekers de mogelijkheid om een ​​kijkje te nemen in het verleden van Blanes.

Openbaar vervoer

Blanes heeft een treinstation dat deel uitmaakt van de RENFE (Spaanse nationale spoorwegmaatschappij) regionale lijn R1. Deze lijn verbindt Blanes met steden langs de kust, waaronder Barcelona en Gerona en de belangrijke badplaatsen als Malgrat de Mar, Pineda de Mar en Calella. Het treinstation ligt op loopafstand van het stadscentrum. Blanes is ook goed bereikbaar met de bus. Verschillende busmaatschappijen bieden diensten aan naar Blanes vanuit nabijgelegen steden en dorpen, evenals vanuit Barcelona en Gerona. Het busstation van Blanes bevindt zich in de buurt van het treinstation, waardoor het gemakkelijk is om tussen de twee te reizen.