Blanes

Blanes is met z’n ruim 25.000 inwoners één van de grootste badplaatsen van de Costa Brava. De stad is de meest zuidelijke van de Costa Brava, en ligt vlak aan de monding van de rivier de Tordera. Ten zuiden van deze rivier eindigd de Costa Brava en begint de Costa Dorada. In de zomermaanden bevinden zich hier zo’n 250.000 tot 300.000 toeristen. De boulevard van Blanes is enkele jaren geleden helemaal opgeknapt. Aan de boulevard vindt je gezellige terrasjes en winkeltjes. Aan de zee kant zijn tussen de boulevard en het strand prachtige kleine parkjes aangelegd, waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. In tegenstelling tot veel andere badplaatsen is Blanes niet alleen afhankelijk van het toerisme. De stad heeft een grote textielindustrie en heeft bovendien een grote vissershaven.

Maar Blanes is vandaag de dag ook zeer bekend om zijn prachtige botanische tuin Jardí Botánic Mar i Murta. Wanneer je een bezoek brengt aan Blanes, dan mag je dit absoluut niet missen. De Duitser Karl Faust koos dit hoekje van de Middellandse Zee om zijn ideeën vorm te geven. Hij startte in 1921 met de aanleg van de tuinen, waar je vandaag de dag meer dan 4.000 verschillende plantensoorten kunt zien. De tuin ligt op de top van een berg aan de rand van Blanes, op ongeveer 150 meter hoogte. Een stijle weg voert je er naar toe. Voor mensen die minder goed ter been zijn, rijdt er ook een toeristentreintje naar de tuin. De tuin is het hele jaar geopend.

Ook Blanes heeft een goed uitgaansleven. Je vindt hier talrijke bars en cafés. Ook zijn er de nodige discotheken waar je tot diep in de nacht heerlijk kunt stappen.Als enige badplaats in het zuidelijk deel van de Costa Brava, heeft Blanes een treinstation. Het station ligt echter wel een paar kilometer van het centrum, maar er rijden geregeld bussen vanaf het centrum naar het station.