Tossa de Mar

Tossa de Mar is één van de grootste badplaatsen aan de Costa Brava. Het stadje heeft ongeveer 17000 inwoners en was ooit een rustig vissersstadje. Er wordt vaak vermoed, dat zich hier al in de pre-Romeinse tijd een Iberische Nederzetting bevond. Bewijzen hiervoor zijn echter nog nooit gevonden. Wel zijn er archeologische bewijzen, die aantonen, dat Tossa tussen de 1e en de 3e eeuw, tijdens de Romeinse bezetting, wel bewoond was. Tossa heette toen Turissa.

Nu is Tossa uitgegroeid tot een volwaardige badplaats met een ietwat romantische uitstraling. Het middeleeuwse centrum met talrijke smalle straatjes en vestingsmuren uit de 12e eeuw geven de stad een bijzondere sfeer. In de autovrije straatjes vind je onder andere de nodige souvenierswinkeltjes. In tegenstelling tot de meeste andere badplaatsen had de gemeenteraad van Tossa liever gezien dat de plaats juist niet aan de Costa Brava maar juist enkele kilometers van het massatoerisme had gelegen. Tossa de Mar doet er alles aan om zich zo veel mogelijk te onderscheiden van de nabij gelegen badplaatsen. Natuurlijk moet ook Tossa het van het toerisme hebben, maar het straatbeeld wordt hier niet bepaald door hamburgerketens, maar door gezellige eenvoudige cafés en bars

De redactie van Spain Online bezocht Tossa de Mar in de meivakantie van 2003 en was van mening dat Tossa met al haar eigen charmes toch duidelijk voor de mooiste badplaats van de Costa Brava mag doorgaan. Aan de rand van het prachtige strand ligt een grote rotsberg. Een breed pad, de Camí de Ronda, voert je naar boven, langs een vuurtoren naar de ruïnes van een gotische kerk. Vanaf de top van de deze rotsberg heb je een schitterend uitzicht over de baai van Tossa de Mar en zie je in de verte Lloret de Mar liggen. Het strand van Tossa de Mar is 500 meter lang. In het hoogseizoen is het strand haast te klein voor de grote aantallen toeristen, die hier dan naar toe komen. Langs het strand loopt een prachtige boulevard met gezellige terrasjes en winkeltjes Tossa heeft trouwens een aantrekkelijk centrum. Leuke smalle oude straatjes (autovrij), met hele leuke souvenierswinkeltjes.