Met de auto naar Spanje

Algemene informatie

Autorijden in Spanje verschilt niet zoveel van het rijden in andere Europese landen. De wegen zijn over het algemeen goed, zeker in de nabijheid van grote steden. Tussen de belangrijke steden liggen over het algemeen ook goed onderhouden snelwegen, en ook de Spaanse Costa’s zijn in de loop der jaren voorzien van goede ontsluitingswegen om de grote stroom toeristen in goede banen te leiden. Op deze pagina zullen we wat algemene zaken op een rijtje zetten.

Wettelijke bepalingen Brandstofprijzen Tolwegen Autoverhuur

Wettelijke bepalingen

De Spaanse wettelijke bepalingen wijken niet zo heel veel af met die van Nederland. Dit komt voor een belangrijk deel, omdat veel regels zijn gebaseerd op de EU en ook als zodanig in de hele Europese Unie gelijk zijn. Hieronder een opsomming van de belangrijkste regels, waaraan een automobilist zich moet houden. Overtredingen hiervan worden met forse boetes bestraft die contant moeten worden betaald, een soort lik-op-stuk beleid.

  • Je dient ten alle tijde in het bezit te zijn van een rijbewijs, auto- en verzekeringspapieren.
  • Het dragen van autogordels is ten alle tijde verplicht en indien aanwezig, ook op de achterbank.
  • Spanje voert een streng alcoholbeleid. De regels zijn strakker dan in de meeste andere landen. Zo mag je in Spanje geen auto besturen als je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt. Voor bestuurders van vrachtwagens en voertuigen die meer dan negen personen vervoeren, geldt een maximum van 0,3 promille.
  • Op bergwegen is men verplicht te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.
  • Men is verplicht 2 gevarendriehoeken in de auto te hebben
  • Het slepen door particulieren is verboden

Maximum snelheid

Autosnelwegen Personenauto’s en motorfietsen Autobussen Vrachtwagens (ook met aanhangwagen) Auto’s met caravan 120 km/uur 100 km/uur 90 km/uur 80 km/uur
Wegen met 2 of meer rijstroken in één rijrichting, buiten de bebouwde kom Personenauto’s en motorfietsen Autobussen Vrachtwagens (ook met aanhangwagen) Auto’s met caravan 100 km/uur 90 km/uur 80 km/uur 80 km/uur
Overige wegen buiten de bebouwde kom Personenauto’s en motorfietsen Autobussen Vrachtwagens (ook met aanhangwagen) Auto’s met caravan 90 km/uur 80 km/uur 70 km/uur 70 km/uur
In de bebouwde kom geldt voor alle verkeer een snelheid van 50 km/uur, voor bromfietsen 40 km/uur.

 

Brandstofprijzen

Spanje is op het gebied van de brandstofprijzen nog altijd één van de goedkoopste landen van Europa. Toch zijn ook hier de brandstofprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. Betaalde je tot een jaar of 5 zo’n 80 cent per liter voor Euro 95, inmiddels liggen de prijzen ruim boven de euro per liter. Hieronder een actueel overzicht van de brandstofprijs per liter (laatst bijgewerkt op 5 juli 2010):

 


* LPG is in Spanje niet verkrijgbaar voor particulieren

Euro loodvrij 95 Euro loodvrij 98 Diesel € 1,17 1,29 € 1,10

 

Tolwegen

Op een groot aantal snelwegen in Spanje wordt tol geheven. Dit is met name het geval langs de Costa’s in het oosten en in het noorden van Spanje.

 

Dit zijn alle tolwegen in Spanje
A-1 ( Burgos-Armiñon) A-15 ( Autopista de Navarra) A-16 ( Tunels de Garraf) A-18 ( Sant Cugat-Terrassa-Manresa) A-19 ( Montgat-Malgrat) A-4 ( Sevilla-Cadiz) A-6 ( Villalba-Adanero) A-66 ( Leon-Campomanes) A-68 ( Bilbao-Logroño-Zaragoza) A-7-1 ( A-7 Salou-Puzol) A-7-2 ( A-7 Silla-San Juan) A-7-CAT ( A-7 A-17 y A-2) A-8-1 ( Bilbao-San Sebastian) A-8-2 ( San Sebastian-Behobia) A-9 ( Coruña-Vigo) C-1411 ( Tunel del Cadi) E-9 ( Tunels de Vallvidrera)

 

Kijk voor meer informatie over tolwegen en de exacte tarieven op de speciale tolwebsite van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Autoverhuur

Als je met het vliegtuig naar Spanje komt, en zich gemakkelijk wilt verplaatsen, dan is het huren van een auto wellicht een goede optie. Er zijn tal van mogelijkheden tegen een betaalbare prijs. Wel is het belangrijk om te weten dat je in bijna alle gevallen 24 jaar of ouder moet zijn. Verder moet je minimaal 1 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. In veel gevallen kunt u er voor zorgen, dat uw auto klaar staat op de luchthaven van uw aankomst, zodat u direct met de auto kunt wegrijden. Bij de links hieronder vindt u meer informatie, maar u kunt natuurlijk ook op de plaats van uw bestemming informeren naar de mogelijkheden. AltesaAvisBudgetEuropcarHertz