Autonome gebieden van Spanje

Op deze pagina lees je alles over reizen door de autonome gebieden van Spanje. Zo vertellen we je welke regio’s er zijn, wat de hoofdsteden zijn en hoeveel inwoners de regio telt. Via de links op bij de autonome regio en de hoofdstad kun je nagiveren door de verschillende regio’s en steden.

Een overzicht van de autonome gebieden

Spanje is opgesplitst in 17 autonome regio’s. Daarvan maken vijftien regio’s deel uit van het Spaanse vaste land. Daarnaast kent Spanje nog vier autonome gebieden, deels buiten Europa. Dit zijn de Canarische Eilanden (Islas Canarías) voor de Afrikaanse kust en de Balearen (Islas Baléares) in de Middellandse Zee.  Verder heeft Spanje twee autonome steden in Noord-Afrika, grenzend aan Marokko. Dit zijn Ceuta en Melilla.

De Canarische Eilanden bestaan uit de eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro.

De Balearen bestaan uit de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Veel vakantiegangers die Spanje bezoeken komen niet verder dan een brede kuststrook. Echter is dat best jammer, want juist ook het achterland heeft enorm veel moois te bieden. Zo zijn er prachtige dorpen en steden maar ook heuvels en bergen evenals een zeer rijke culturele historie. Vandaar dat we je in dit gedeelte van Spain Online graag wegwijs maken in de autonome regio’s van Spanje, voor een belangrijk deel uit onze eigen ervaringen.

Autonome Regio Hoofdstad Aantal inwoners
1. Galicia Santiago de Compostella 2.784.169
2. Asturias Oviedo 1.080.138
3. Cantabria Santander 582.138
4. País Vasco Vitoria-Gasteiz 2.133.684
5. Navarra Pamplona 620.377
6. Castilla y Léon Valladolid 2.557.330
7. La Rioja Logroño 317.501
8. Aragón Zaragoza 1.326.918
9. Cataluña Barcelona 7.364.078
10. Communidad Madrid Madrid 6.271.638
11. Extremadura Mérida 1.097.744
12. Castilla la Mancha Toledo 2.043.100
13. Communidad Valenciana Valencia 5.029.601
14. Islas Baléares Palma de Mallorca 1.072.844
15. Andalucía Sevilla 8.202.220
16. Regíon de Murcia Murcia 1.426.109
17. Islas Canarías Las Palmas 2.075.968
18. Ceuta Ceuta 77.390
19. Melilla Melilla 71.448

Galicia

De autonome regio Galicia ligt in het uiterste noordwesten van Spanje. De hoofdstad van Galicia is Santiago de Compostella. Andere belangrijke steden van Galicia zijn Vigo, de grootste stad van Galicia en A Coruña. In Galicia wonen ongeveer 2,7 miljoen mensen.

Asturias

Asturias ligt in het noordwesten van Spanje, ingeklemd tussen Galicia in het westen, Cantabria in het oosten en Castilla y Léon in het zuiden. De hoofdstad van Asturias is Oviedo. De grootste stad van de regio is Gijón. In Asturias wonen ruim 1 miljoen mensen.

Cantabria

Cantabria ligt in het noorden van Spanje en grenst in het westen aan Asturias, in het oosten aan País Vasco en in het zuiden aan de autonome regio Castilla y Léon. De hoofdstad van Cantabria is Santander. Cantabria is relatief dunbevolkt. In de regio wonen een kleine 600.000 mensen.

País Vasco

De autonome regio País Vasco ligt in het noorden van Spanje ingeklemd tussen Cantabria en Castilla y Léon in het westen, Navarra in het oosten, de Atlantische Oceaan en de grens met Frankrijk in het noorden en de autonome regio La Rioja in het zuiden. De hoofdstad van País Vasco is Vitoria-Gasteiz, maar de grootste stad van de regio is Bilbao. Donostia-San Sebastián is de derde stad van País Vasco. In de regio wonen ongeveer 2,1 miljoen mensen.

Navarra

Navarra ligt in het noorden van Spanje tussen País Vasco in het westen, La Rioja in het zuiden, Aragón in het oosten en Frankrijk in het noorden. Deze autonome regio is niet onderverdeeld in provincies. De hoofdstad van Navarra is Pamplona. De regio telt zo’n 645.000 inwoners, waarvan het grootste deel in Pamplona of directe omgeving woont.

Castilla y Léon

De autonome regio Castilla y Léon ligt in het noordwesten van Spanje en is geografisch de grootste regio van Spanje. De autonome regio telt ongeveer 2,4 miljoen inwoners en de hoofdstad is Valladolid. De regio ligt gemiddeld op zo’n 700 meter hoogte.

La Rioja

La Rioja ligt in het noorden van Spanje. De hoofdstad van deze autonome regio is Logroño. Ongeveer de helft van de bevolking woont in de hoofdstad. In totaal telt La Rioja ongeveer 316.000 inwoners. De regio ligt ingeklemd tussen País Vasco, Navarra, Aragón en Castilla y Léon.

Aragón

Aragón ligt in het noordoosten van Spanje, ingeklemd tussen Navarra in het westen en Cataluña in het oosten. De hoofdstad van Aragón is Zaragoza. In deze regio wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen, waarvan veruit de meeste in de hoofdstad. Het noorden van de regio is erg bergachtig, aangezien dat deel in de Pyereneeën ligt.

Cataluña

In het noordoosten van Spanje ligt de autonome regio Cataluña. Het is meteen ook één van de bekendere gebieden, aangezien de populaire kustgebieden Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Dorada in deze autonome regio liggen, een kustlijn van in totaal 580 kilometer lengte. De hoofdstad van Cataluña is Barcelona. Andere belangrijke steden zijn Gerona, Lerida en Tarragona. In totaal heeft Cataluña zo’n 7,5 miljoen inwoners.

Comunidad de Madrid

De Comunidad de Madrid ligt in het midden van Spanje en de hoofdstad van deze regio is tevens de hoofstad van Spanje, Madrid. De regio telt zo’n 7 miljoen inwoners, waarvan de meeste in de hoofdstad wonen. De regio ligt ingeklemd tussen Castilla y Léon in het westen en Castilla la Mancha in het noorden, oosten en zuiden.

Extremadura

Extremadura ligt in het zuidwesten van Spanje, ingeklemd tussen Portugal, Castilla y Léon in het noorden, Castilla la Mancha in het oosten en Andalucía in het zuiden. Hoofdstad van Extremadura is Mérida. De grootste stad van de regio is echter Badajoz. In Extremadura wonen in totaal zo’n 1 miljoen mensen.