Ronda

Ronda kan zonder twijfel worden gezien als één van de mooiste witte dorpen in Andalusië. Wat verder opvalt is de schitterende ligging. De stad ligt op een klein uurtje rijden op circa 50 kilometer vanaf de Costa del Sol.

De Tajo

De stad wordt doorkruist door de Río Guadalevín. Het is een diepe kloof die de Tajo wordt genoemd. Door de Tajo is de oude Moorse binnenstad gescheiden van de nieuwe Christelijke stad. Via de wereldberoemde Puente Nuevo kun je de Tajo oversteken. Aan de rand van de loodrechte afgrond hangen de huizen als zwaluwnesten. Niet voor niets worden dit hangende huizen genoemd, ofwel Casas Colgadas.

De geschiedenis van Ronda

Ronda heeft een zeer lange, rijke geschiedenis. De oorsprong ervan gaat volgens de geschiedenisboeken terug tot de Kelten die hier een Nederzetting hadden. Zij noemden de stad Arunda noemden. Later werd deze ingenomen door de Romeinen. In de 8ste eeuw werd Ronda door de Moren ingenomen en werd het één van de belangrijkste Moorse steden.

Het verleden heeft hier zijn sporen duidelijk nagelaten. De Moorse invloeden zijn dan ook duidelijk terug te vinden in de bouwstijlen. De Tajo wordt overspannen door drie bruggen, waarvan de Puente Nuevo toch verreweg de mooiste is. Het uitzicht vanaf deze brug is werkelijk adembenemend.

Plaza de toros

Ronda is verder bekend om z’n stierengevechten. De stad is eigenlijk de bakermat van deze oeroude Spaanse traditie. Vandaar dat je hier ook de oudste en mooiste stierenvechtarena van Spanje vindt. De arena heeft een doorsnede van 66 meter. Dit is tevens één van de weinige bezienswaardigheden van de nieuwe stad. De arena stamt van 1784. Hier vocht de stamvader van alle torero’s, Pedro Romero. Hij leefde van 1754 tot 1839 leefde. De arena werd gebouwd naar het ontwerp van een Romeins amfitheater en was het voorbeeld voor alle arena’s in Spanje.

De elegante binnenruimte wordt omsloten door rondboogarcades op smalle classicistische zuilen. In de arena is verder ook een museum gevestigd. De tribunes hebben 2 verdiepingen is nog altijd bezit van het door Filips II gestichte koninklijke ridderorde van Ronda. De arena is gevestigd aan de Plaza de Toros de la Real en is buiten de gevechten om, vrijwel dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Er wordt wel een toegangsprijs geheven.

Restaurante Pedro Romero

Tegenover de arena is één van de bekendste en beste restaurants van Ronda gevestigd, Restaurante Pedro Romero. Hier kun je je tegoed doen aan allerlei Andalusische specialiteiten. In de herfst wordt er ook wild geserveerd. In het restaurant hangt een enorme collectie van foto’s, schilderijen en andere documenten over het stierenvechten in Ronda. Aan de wand hangen verder twee prachtige stierhoofden. Het eten hier is echt heerlijk. Een aanrader.