Ronda

Ronda is een prachtig stadje in het binnenland van Andalucía, op nog geen uur rijden van de Costa del Sol. De stad ligt in bergachtig gebied, aan de rand van de Sierra de las Nieves op zo’n 750 meter hoogte. Ten westen van Ronda ligt de Sierra de Grazalema.

De Tajo de Ronda

Ronda wordt doorkruist door de Río Guadalevín, een diepe kloof die de Tajo de Ronda wordt genoemd. De kloof is ongeveer 100 meter diep en 50 meter breed. Door de Tajo zijn de oude stad (La Caldera) en Mercadillo (Markt) van elkaar gescheiden. De Tajo de Ronda wordt overspannen door drie bruggen. Dit zijn de Puente Romano, de Puente Viejo en  de Puente Nuevo. Als je een bezoek aan deze stad brengt, vergeet dan niet om te genieten van het mooie uitzicht vanaf de Puente Nuevo. Ook loont het de moeite om over één van de wandelpaden langs de kloof te lopen. Je kunt vanaf daar immers genieten van een schitterend uitzicht op de stad.

De geschiedenis van Ronda

Ronda heeft een zeer lange en rijke geschiedenis. Dat zie je direct als je een bezoek brengt aan Ronda. De oorsprong gaat volgens de geschiedenisboeken terug tot de Kelten die hier een Nederzetting hadden. Zij noemden de stad Arunda. Later werd de stad ingenomen door de Romeinen. In de 8ste eeuw werd Ronda door de Moren ingenomen en werd het één van de belangrijkste Moorse steden. Het verleden heeft hier zijn sporen duidelijk nagelaten. De Moorse invloeden zijn dan ook nog duidelijk terug te vinden in de bouwstijlen.

Plaza de toros

Ronda is ook bekend om z’n stierengevechten. De stad is eigenlijk de oorsprong van deze oeroude Spaanse traditie. Vandaar dat je hier ook de oudste en mooiste stierenvecht arena van Spanje vindt. De arena heeft een doorsnede van 66 meter. Dit is tevens één van de weinige bezienswaardigheden van de nieuwe stad. De arena stamt van 1784. Hier vocht de stamvader van alle torero’s, Pedro Romero. Hij leefde van 1754 tot 1839 leefde. De arena werd gebouwd naar het ontwerp van een Romeins amfitheater en was het voorbeeld voor alle arena’s in Spanje.

De elegante binnenruimte wordt omsloten door rondboogarcaden op smalle classicistische zuilen. In de arena is verder ook een museum gevestigd. De tribunes hebben 2 verdiepingen is nog altijd bezit van het door Filips II gestichte koninklijke ridderorde van Ronda. De arena is gevestigd aan de Plaza de Toros de la Real en is buiten de gevechten om, vrijwel dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Restaurante Pedro Romero

Tegenover de arena is één van de bekendste en beste restaurants van Ronda gevestigd, Restaurante Pedro Romero. Je kunt je hier tegoed doen aan allerlei Andalusische specialiteiten. In de herfst wordt er in het restaurant ook wild geserveerd. In het restaurant hangt een enorme collectie van foto’s, schilderijen en andere documenten over het stierenvechten in Ronda. Aan de wand hangen verder twee prachtige stierhoofden. Het eten hier is echt heerlijk. Een aanrader.