Sevilla

De belangrijkste stad van Andalucía is Sevilla, de hoofdstad van de autonome regio. Sevilla telt ongeveer 700.000 inwoners en ligt aan de oevers van de ‘Río Guadalquivir’. Samen met Madrid, Barcelona en Valencía is Sevilla één van de vier grote urbane centra van Spanje. In de stad komen heden en verleden letterlijk samen. De oude gebouwen werden behouden terwijl de stad volledig werd gemoderniseerd. Sevilla werd wereldberoemd door de Expo, de wereldtentoonstelling die hier in 1992 werd gehouden. Als gevolg hiervan werd de hele stad gemoderniseerd en verder uitgebreid. Men bouwde hotels, cultuurtempels, een groot nieuw spoorwegstation en het tentoonstellingscentrum op het Isla de la Cartuja. Verder werden veel oude gebouwen gerestaureerd.

In de periode van 1997 tot en met 2005 bezocht ik Sevilla een aantal keren en heb op die manier de belangrijkste plekken van de stad gezien, zoals de kathedraal, met het schitterende uitzicht vanaf de Giralda, het expoterrein en het prachtige oude centrum. Of wat te denken van het Alcázar. Stuk voor stuk bezienswaardigheden, die je absoluut niet mag missen als je een bezoek brengt aan Sevilla. Maar dit zijn echter slechts enkele voorbeelden, want nergens vind je zoveel prachtige monumentale gebouwen. Enkele bekende wijken van Sevilla zijn de Bario de Santa Cruz en La Macarena.

Tot in begin 1997 had Sevilla zich bovendien kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2004. Overal in de stad kwam je de bekende Olympische circels tegen. Begin maart echter werd duidelijk, dat de stad zich niet langer onder de genomineerde steden bevond. Inmiddels is zoals bekend Athene uitgeroepen tot de stad waar de spelen in 2004 zullen worden gehouden.

Sevilla is verder trouwens een geweldige winkelstad. In het centrum vindt een gigantische hoeveelheid aan winkels. Ook zijn er grote warenhuizen vertegenwoordigd zoals C&A, H&M en ‘El Corte De Inglès’, een gigantische warenhuis van drie verdiepingen waar je werkelijk alles kunt krijgen. Ook voor wat betreft restaurants heeft Sevilla veel te bieden. Bijna in elke straat vind je er een paar. Hier kun je genieten van de Spaanse keuken, maar ook van een toeristisch menu. Zoals overal, vindt je ook in Sevilla een enorme hoeveelheid fastfoodketens, zoals hamburgertenten en pizzerias. Kortom Sevilla is zeer de moeite waard!

De Kathedraal

In het centrum van de oude stad ligt ’s werelds grootste gotische kathedraal en de op twee na grootste kathedraal van alle kerken, na de St. Peter in Rome en St. Paul’s Cathedral in Londen. In 1401 werd er besloten om deze prachtige gotische kathedraal te bouwen, op de plek waar tot dan toe een grote moskee stond. De moskee werd vrijwel volledig afgebroken. Alleen de Giralda, de 70 meter hoge toren naast de kerk welke dateert uit 1184 en de Patio de los Naranjos werden behouden.

De toren kreeg een renaissance-opbouw, waarop een vier meter hoog bronzen engelenstandbeeld werd geplaatst dat met de wind meedraait. Naar dit beeld kreeg de Giralda, wat zoveel betekend als ‘de draaiende’, zijn naam. Vanaf de top van de Giralda heb je een werkelijk prachtig uitzicht over heel Sevilla en de direkte omgeving. Je ziet bijvoorbeeld de Rio Guadalquivir door de stad stromen en hebt een mooi overzicht van alle monumentale gebouwen in de stad. Hier hangen ook de prachtige klokken van de Giralda. Om de top te bereiken hoef je echter dit keer geen trappen te lopen, maar moet je wel stevige schoenen aan trekken.

Wat is namelijk het geval. Net als in andere torens loop je in een rondje steeds verder omhoog. Uniek in deze toren is echter, dat het allemaal schuin omhoog gaat, net alsof je een berg aan het beklimmen bent. Dit werd gedaan, zodat men vroeger ook met paarden naar de top van de Giralda kon.

Aan de kathedraal zelf werd tot in de 17e eeuw gewerkt. van binnen kenmerkt de kathedraal zich door zijn gigantische afmetingen. De kathedraal is namelijk 116 meter lang en 75 meter breed en heeft een hoogte van 56 meter. Je vindt er grote rijkdommen, waaronder een altaarstuk van glanzend goud en een kruis gegoten van de eerste lading goud, die Columbus meenam. Ook de Capilla Mayor, welke dateert uit de 16e eeuw is zeer de moeite waard. Om de kathedraal te bezichtigen moet wel een entreeprijs van ongeveer 250 Ptas worden betaald.

Barrio de Santa Cruz

Via het grote plein, Plaza del Triunfo genaamd, gelegen naast de kathedraal en het Alcázar, kom je in de Barrio de Santa Cruz, de oude stadswijk van Sevilla. De wijk wordt gekenmerkt door de vele smalle straatjes, verzorgde binnenplaatsen, paleizen met smeedijzeren hekken en de vele bloemenpracht. Zo herinnert Santa Cruz aan het oude Andalusië. Vanuit de wijk kan je vrijwel constant de toren van de kathedraal, de Giralda, zien. Verdwalen zul je dan ook niet zo gauw. Als je van plan bent om een bezoek te brengen aan de Barrio de Santa Cruz, dan moet je hier zeker enige tijd voor uittrekken, aangezien je in de wijk, op voormalig grondgebied van een jodenwijk, zoveel bezienswaardigheden tegenkomt.

In de prachtige straatjes van de oude stadswijk kom je vrij frequent de nodige straatmuzikanten tegen. Soms zijn deze zo hardnekkig, of zeg maar gerust opdringerig dat je de grootste moeite hebt, om ze weer kwijt te raken. Een dergelijke situatie maakten wij in februari 1997 mee. Uiteindelijk moest er een politieagent aan te pas komen om de opdringerige muziekant kwijt te raken. Ook is het zaak om goed je bezittingen in de gaten te houden, aangezien ook de zakkenrollers hier wel behoorlijk aktief zijn.

Midden in de wijk liggen trouwens een paar mooie pleintjes, waaronder het Plaza de Doña Elvira en het Plaza de Santa Cruz, waaraan de wijk haar naam te danken heeft. In de straatjes kom je ook nog de straatverkopers tegen, met hun leuke grote karren vol met waren, zoals bijvoorbeeld allehande nootjes en pinda’s.

Het Alcázar

Zeer dicht bij de kathedraal ligt het koninklijke Mudéjar Paleis, beter bekend als het Alcázar. Bij het bezoeken van dit bouwwerk in februari 1999, kreeg ik al snel het gevoel dat ik in het Alhambra van Granada liep en dat is op zich ook niet zo verwonderlijk, want arbeiders uit Granada begonnen in 1364 met de bouw ervan, in opdracht van Pedro de Verschrikkelijke, koning van Castilla.

De naastgelegen tuinen getuigen werkelijk van een zeldzame schoonheid, en zijn in verschillende stijlen aangelegd. Zo werd een deel aangelegd in de Moorse stijl. Andere stijlen zijn onder andere de Renaissance en de moderne stijl. In het midden van de tuinen staat het Paviljoen van Karel V, een mooie overkoepelde zuilengang in Renaissancestijl, welke dateert uit 1543. Aangrenzend aan het Alcázar liggen de tuinen van het kleinere Murillopark. Het Alcázar is te bereiken via het Plaza del Triunfo en dagelijks geopend van 10.30 tot 17.30. (’s zondags van 10.00 tot 13.30 uur).

Plaza de España

Meer in noordoostelijke richting kom je via de universiteit bij het Parque de Maria Luisa. Het park wordt gekenmerkt door de vele paden en vijvers. Het uitgestrekte park werd in 1929 aangelegd achter een oude tabaksfabriek.

Via dit park kom je bij Plaza de España, het plein van Spanje. Zonder twijfel één van de mooiste plekjes van Sevilla. Voor het schitterende gebouw ligt een reusachtig plein welke bijna volledig is betegeld. Tussen het plein en het gebouw loopt een brede gracht waar je met een roeibootje door heen kunt varen. De gracht wordt overspannen door een paar prachtige bruggen, bewerkt met keramische motiefjes.

Het eigenlijke bouwwerk is een wonderlijke halve circle, waar men de glorie eert van de Spaanse provincies, met één allegorische keramiek per provincie. Verder is op het plein ook het hoofdkwartier van het leger en het lokaal bestuur gevestigd.

Geef een antwoord