Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera is een stad in het zuidwesten van de autonome regio Andalucía, in het achterland van de Costa de la Luz. Het is mooie stad met een historisch centrum. Lange tijd vormde Jerez de grens tussen de Christenen in het noorden en de Moren in het zuiden. De Moorse invloeden zijn in Jerez nog overal terug te vinden. En dat laatste is op zich niet zo gek, want na de Feniciërs en de Romeinen, werd de stad in de 8e eeuw bezet door de Arabieren. Pas in 1264 werd de stad door Alfonso X heroverd. De stad dankt de bijnaam “de la Frontera” aan de ligging vlak aan de grens in die tijd.

Jerez de la Frontera, sherryhoofdstad van Spanje

Jerez de la Frontera is de hoofdstad van de Sherry industrie in Spanje. Dat vind je dan ook overal in de stad terug, in de vorm van wijnhuizen en bars. Ook vind je vele beroemde Bodega’s. Verreweg de meeste sherry komt immers uit Jerez. De stad ligt midden in het vruchtbare bekken van de Guadalquivir en mag zich zondermeer de Sherrymetropool van Spanje noemen. Bij een bezoek aan Jerez hoort absoluut een bezoek aan één van de vele Bodega’s (sherryproducenten) die in de stad gevestigd zijn. In totaal zijn dit er meer dan 200. In de meeste gevallen kunt u gratis een bezoek aan de Bodega’s brengen. Op die manier kun je het hele productieproces van de sherry zien en uiteraard ook een glaasje sherry proeven.

Bodegas Tío Pepe Gonzalez Byass

De bekendste Bodega’s zijn die van Tío Pepe Gonzales Byass en de Bodega van Osborne sherry. De redactie van Spain Online bracht in 1997 een bezoek de Bodega van Tío Pepe Gonzalez Byass. Een uitgebreide rondleiding door de Bodega, het zien van het productieproces en het proeven van de heerlijke sherry stond op het programma. In de kelders van de Bodega liggen enorme hoeveelheden sherry opgeslagen in grote vaten.

In de stad wonen op dit moment ruim 200.000 mensen en daarmee is de stad tegenwoordig qua inwonertal groter dan het nabijgelegen Cádiz.  Jerez de la Frontera is bij sportfanaten vooral bekend van het Spaanse Grand-Prix circuit.