Almería

Almería is één van die steden in Spanje die een Arabische uitstraling heeft. De stad is gelegen aan de Costa de Almería, een onderdeel van de Costa del Sol, in het zuidoosten van Spanje. De stad is, ondanks het feit, dat hier ongeveer 320 dagen per jaar de zon schijnt, nog niet overspoeld door het massatoerisme. En dat is eigenlijk ook maar goed ook.

Geschiedenis

In de tijd van de Romeinen werd deze stad Portus Magnus genoemd. Later werd de stad door de Arabieren hernoemd naar Al Mariya, wat Spiegel van de zee betekend. Het gebied rond de stad heeft een hele rijke culturele geschiedenis. De haven was ooit een hele belangrijke handelsplaats. In 1174 werd de stad veroverd door Alfonso VII. Na zijn dood kwam de stad onder heerschappij van de Moren, die er 300 jaar zouden blijven. Het klimaat van Almería is zeer aangenaam. ’s Zomers is het er heet en droog, in de winter is het aangenaam warm. Vandaar dat je hier heel veel kassen ziet, waar gedurende de wintermaanden voor meer dan een miljard gulden aan groente, fruit en bloemen worden geoogst.

Het gebied was vroeger vrij onbekend, totdat in de regio diverse zogenaamde spaghetti-westerns werden opgenomen. Elders in Andalucia gebeurd dit onder andere ook in bijvoorbeeld El Rocio, de bedevaartsplaats in het zuidwesten, in de provincie Huelva bij de Coto Doñana.

Het centrum

Het oude stadscentrum van Almería kent veel smalle straatjes, waaraan kleine, witte huisjes staan met een gedeeltelijk Andalusische en gedeeltelijk oosterse indruk. Dat komt uiteraard weer door de Moorse invloeden. Vooral de wijk Chanca is zeer kleurrijk. Als je een bezoek brengt aan Almería mag je natuurlijk een bezoek aan het Alcazaba niet missen. Deze vesting dateerd uit de 10e eeuw en is door muren verbonden met de stad en de daartegenovergelegen burcht van San Cristóbal. Vroeger stond hier een Arabische burcht. In de stad is verder een prachtige kathedraal te vinden. In buiten heeft het gebouw ook wel iets weg van een soort fort. Ze werd in 1524 ontworpen door Diego de Siloé.

Almería is verder een uitstekende stad om lekker te winkelen. Er zijn een aantal prachtige, grote winkelstraten, waaronder de Paseo de Almería en de promenade bij het Parque de Nicólas Salmerón en de haven loopt. Beide zijn gelegen in het nieuwe stadscentrum.