Jaén

Jaén ligt in het noorden van Andalucía en is met name bekend vanwege zijn prachtige kathedraal en het Castillo de Santa Catalina. In de stad wonen bijna 113.000 mensen en er zijn in totaal 14 stadsdelen. Jaén is een stad in bergachtig gebied. Daardoor zijn er wijken die op zo’n 271 meter hoogte liggen, maar er zijn ook delen van de stad die op 1.835 meter liggen. De stad ligt dan ook aan de noordkant van  het Cordillera Subbética. In de directe omgeving van Jaén liggen vele olijfboomgaarden, waardoor de stad ook wel als Capital mundial del aceite de oliva, de wereldhoofdstad van de olijfolie, wordt gezien.

Bezienswaardigheden in Jaén

De belangrijkste bezienwaardigheden van Jaén zijn de burcht Castillo de Santa Catalina en de kathedraal van de stad. Verder zijn ook de ruïnes van de stadsmuren zeker de moeite waard.

Castillo de Santa Catalina

Het Castillo de Santa Catalina is een burcht die op een berg hoog boven de stad uitsteekt.  De burcht dankt haar naam aan Sint-Catharina. Op de ruïnes van het Arabische Castillo liet de Christelijke vorst een nieuw fort bouwen die lange tijd het belangrijkste van heel Spanje was. Vanaf de burcht heb je een schitterend uitzicht over de stad. Met een auto of bus kan je tot ongeveer halverwege de berg. De rest van de beklimming moet te voet gedaan worden. Maar het is dan ook de moeite waard, want vanaf de burcht heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de hele stad en de omgeving.

De kathedraal van Jaén

Midden in het centrum van Jaén staat de schitterende kathedraal. Zonder twijfel is het één van de mooiste uit zijn soort die te vinden zijn in Andalucía. Ook vanaf Castillo de Santa Catalina is de imposante kathedraal al goed te zien. Vroeger stond op de plek waar de kathedraal werd gebouwd, een moskee. Met de bouw van de kathedraal werd in 1660 begonnen. Pas in 1724 was het kerkgebouw zover gevorderd, dat het in gebruik kon worden genomen. De gevel wordt gesierd door schitterende beelden, gemaakt door Pedro Roldán.