Gran Canaria

Van alle eilanden van de Canarische archipel is Gran Canaria de meest bekende en ook meestbezochte. Jaarlijks brengen zo’n anderhalf miljoen mensen uit alle delen van Europa een bezoek aan Gran Canaria. De meeste mensen verblijven in de badplaats Playa del Inglés, gelegen in het zuiden van Gran Canaria bij het toeristencentrum van Maspalomas.

De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas in het noordoosten van het eiland. De luchthaven ligt ongeveer 16 km ten zuiden van Las Palmas, halverwege het eiland langs de snelweg GC1. Deze verbindt het noorden met het zuiden van het eiland. Gran Canaria is het drukst bevolkte eiland van de hele Canarische archipel. Er wonen ongeveer 700.000 mensen, waarvan er zo’n 370.000 in de hoofdstad Las Palmas wonen. Het eiland heeft een oppervlakte van 1.532 vierkante kilometer en is daarmee vergelijkbaar met de grootte van de provincie Utrecht. De afstand van het noorden naar het zuiden is zo’n 55 kilometer, terwijl de afstand van oost naar west zo’n 49 kilometer is. De afstand vanaf Las Palmas naar Cádiz in Zuid-Spanje is ongeveer 1.250 kilometer.

Gran Canaria is net zoals de andere eilanden van vulkanische oorsprong. Het eiland is ongeveer 14 miljoen jaar oud en ontstond door erupties op de zeebodem. Door de vele erupties en de daarbij steeds hoger opgestuwde lava, ontstond een eiland dat geleidelijk steeds verder boven het water kwam te liggen. In tegenstelling tot de vulkanen op de andere eilanden zijn de vulkanen op de Canarische eilanden volgens wetenschappers niet werkend. De laatste uitbarsting op Gran Canaria deed zich zo’n 1.000 jaar voor Christus voor.

De meest populaire badplaatsen van het eiland zijn Maspalomas, Playa del Inglès en Puerto Rico. In toenemende mate is ook de badplaats Puerto de Mogán populair aan het worden. Ik bracht mijn vakantie in september 2010 door in deze laatste badplaats en ging op zoek naar mooie plekjes op dit eiland.